TOP 09: Účelová volební aritmetika pražské ODS

17. 6. 2010

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém dnešním zasedání schválilo rozdělení Prahy pro podzimní volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy na sedm volebních obvodů. TOP 09 toto účelové členění chápe jako pokus ODS zúžit počet politických stran a hnutí, které by měly šanci uspět v podzimních krajských volbách v hlavním městě. Pro TOP 09, která vyšla z předchozích parlamentních voleb vítězně, je na první pohled toto členění výhodné, neboť může získat o několik mandátů více. Pro ODS, která má v pražském zastupitelstvu nadpoloviční většinu a může rozhodnout o volebním uspořádání sama, je však hlavním cílem taková situace, která by vedla k vytvoření koalice umožňující pokračování současného vedení města. Toto rozhodnutí je podporováno ekonomickými lobby, které se obávají změn na pražské radnici po podzimních volbách. Domníváme se, že by Praha měla být jedním volebním obvodem, aby další politické strany a hnutí měly šanci podílet se na řízení města. V této souvislosti vyzýváme Pražany, aby vzali při svém rozhodování v úvahu, že pouze přesvědčivé vítězství TOP 09 povede ke změně neutěšené situace, kterou v Praze vládnoucí ODS způsobila. Pevně věříme, že inteligentní a přemýšlivý pražský volič rozhodne o zásadní změně navzdory účelové volební aritmetice pražské ODS.

František Laudát
předseda TOP 09 Praha