TOP 09 také loni hospodařila bez dluhů

29. 3. 2017

TOP 09 zůstává dál rozpočtově odpovědnou stranou. Loni nepotřebovala žádný bankovní úvěr a zvýšené náklady na volby uhradila úsporami z předchozích let. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2016, kterou strana dnes zveřejnila.

TOP 09 dnes dva dny před zákonným termínem odevzdala, a také zveřejnila svoji výroční finanční zprávu za loňský rok. Informace o hospodaření strany mohou lidé najít v knihovně Poslanecké sněmovny, ale také snadno na webu top09.cz. Tam také zájemci vidí celé hospodaření v průběhu jednotlivých let od vzniku strany, včetně seznamu peněžitých a nepeněžitých darů – online, ještě před jejich schválením.

Strana v roce 2016 evidovala náklady ve výši 71,58 miliónů korun, ze kterých utratila ve volební kampani 38,52 miliónů korun. Na straně výnosů bylo 53,55 miliónů korun. Největší částku – přes 40 miliónů korun, loni TOP 09 získala ze státního rozpočtu. Od dárců strana dostala téměř 10 milionů korun a od členů vybrala na příspěvcích více než 3 milióny korun.

„S penězi od státu, stejně jako s dary od lidí zacházíme velmi odpovědně. Také proto jsme nepotřebovali loni na volební kampaň žádnou pomoc od banky. Výdaje na volby jsme zveřejnili podrobně po položkách a všechny platby šly z transparentního účtu,“ říká generální sekretář TOP 09 Pavel Severa.

TOP 09 přijala v loňském roce 294 příspěvků od 243 dárců. Největší dar byl od Strany zelených, která jako příspěvek na společné kandidátky poslala 540 tisíc korun. Nejméně věnoval dárce 100 korun. Seznam dárců strana aktualizuje na svém webu průběžně celý rok. Transakce darů je také možné ověřit na výpise z banky, který TOP 09 rovněž zveřejňuje na svých stránkách.

Kompletní výroční zprávu naleznete zde.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 29. března 2017