TOP 09: Sněmovna udělala krok k obraně demokracie a proti oligarchizaci

Poslanci dnes ve třetím čtení schválili zákon o veřejných zakázkách. Ten podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska přispěje k omezení oligarchizace země.

14. 9. 2016

„Jsme zemí, která měla mírnou úpravu, pokud šlo o střet zájmů a o podnikání členů vlády. Po vzoru některých zemí v zahraničí jsme ale dnes schválili některé zásadní změny,“ řekl před závěrečným hlasováním poslanec a autor několika pozměňovacích návrhů Martin Plíšek (TOP 09).

Poslanci totiž většinově podpořili dva jeho důležité pozměňovací návrhy. Jeden z nich říká, že firmy, které z jedné čtvrtiny vlastní člen vlády, nedosáhnou na veřejné zakázky. Prošel i jeho podobný návrh, podle kterého firmy, kde má čtvrtinový podíl člen vlády, nedosáhnou ani na nenárokové dotace a investiční pobídky. TOP 09 podpořila také zákaz vlastnit média pro členy vlády.

„Podle toho, které návrhy byly přijaty, je zřejmé a jisté, že dnes se učinil významný krok na obranu demokracie a aktivní kroky proti oligarchizaci země,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nám záleželo na tom, aby zákon prošel co největší silou a aby sněmovna vyjádřila jasný názor na to, co si myslí o oligarchizaci země,“ doplnil Miroslav Kalousek.

TOP 09 je přesvědčená, že ten, kdo veřejné peníze spravuje, by je zároveň neměl mít možnost čerpat. Proto už v prvním čtení zákona o střetu zájmů uvedla, že se pokusí co nejvíce omezit koncentraci politické a ekonomické moci ministrů.

„Pokud neplatí politická kultura, musíme přistoupit k regulaci. Jsem rád, že prošly návrhy, které říkají, že firmy členů vlády by neměly přijímat veřejné peníze,“ uzavřel Martin Plíšek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 14. září 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme