TOP 09: Silné vztahy s USA jsou pro nás klíčové

27. 3. 2018

Silné transatlantické vztahy garantují směr naší zahraniční politiky. I proto poslanci TOP 09 oceňují dnešní návštěvu předsedy americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v Poslanecké sněmovně PČR. Návštěva šéfa americké sněmovny je nejvýznamnější návštěvou představitele Spojených států od cesty Baracka Obamy do Prahy, říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Těší mě, že sněmovna přivítala Paula Ryana tak, jak si význam jeho návštěvy zaslouží. Dáváme najevo, že renomé České republiky netvoří jen prezident Zeman, který celý svůj předchozí mandát dělal vše proto, aby se s ním už nechtěli scházet ani zástupci našich nejbližších spojenců,“ uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09.

„Je to opravdu výjimečná návštěva a s ní také výjimečná příležitost. Vztahy s USA jsou pro naši zemi klíčové, každé jejich posílení znamená utvrzení směru naší zahraniční politiky,“ říká 1. místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Poslanci se dnes mimo návštěvu z USA budou zabývat také snahou premiéra odvolat šéfa GIBS. TOP 09 na dnešek iniciovala mimořádnou schůzi, na které bude žádat vysvětlení zásahů premiéra Babiše do nezávislosti kontroly policie.

„Pokud má každý občan věřit, že žijeme v právním státě, nemůže trestně stíhaná osoba rozhodovat v personálních otázkách orgánů činných v trestním řízení. Pravidla musí být pro všechny občany stejná, premiér není nad zákonem,“ uvedl předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Několik let zpátky jsem si nedokázal představit, že by vládu vedl trestně stíhaný člověk. Dnes ji takový člověk nejenom vede, ale také se ještě snaží odvolat policistu, který může mít na nestranné vyšetření jeho kauzy vliv. Takové chování do právního státu nepatří a požadujeme po premiérovi vysvětlení,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

V Praze 27. března 2018