TOP 09: Odsuzujeme útok šéfa odborů Duška na homosexuály

6. 3. 2010

Předsednictvo TOP 09 na svém mimořádném zasedání dnes ostře odsoudilo skandální vyjádření předsedy odborového svazu služeb a dopravy Jaromíra Duška v rozhovoru pro Lidové noviny (Odborář Dušek: České dráhy ovládá spiknutí homosexuálů, 6. března 2010).

„Předsednictvo TOP 09 nevyzývá Jaromíra Duška, aby se omluvil. Slušní lidé o jeho omluvu zajisté nestojí. O to důrazněji ale žádáme odborové svazy, aby se ve veřejné diskusi zdržely diskriminačních urážek a ponižování důstojnosti menšin a jasně se vyjádřily, že je v budoucnosti nehodlají diskriminovat," shrnul závěr jednání předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jaromír Dušek skandálním způsobem osočil pracovníky vedení Českých drah a centrálních úřadů, když je nehodnotil podle morálních a pracovních kvalit. Vulgárním způsobem komentoval jejich domnělou sexuální orientaci, když na otázku, jak hodnotí generálního ředitele Petra Žaludu mimo jiné řekl: „... Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09