TOP 09 odmítá nařízení Evropské unie Dublin IV

17. 1. 2018

Nařízení vychází ze systému kvót, které jsme vždy odmítali jako nefunkční, a proto je jako celek nefunkční i nové nařízení Dublin IV. Jednostranné prosazování kvót oslabuje jednotu Evropské unie. Žaloba Evropské komise, které Česká republika čelí, je však hlavně důsledkem neschopnosti české vlády nabízet a prosazovat náhradní řešení stávajícího dublinského procesu. Předchozí vláda se nechovala jako sebevědomý člen EU a nedokázala si získat respekt svojí aktivitou.

Vyzýváme proto premiéra, aby při jednání s našimi evropskými partnery především prosazoval dodržování už dříve schváleného režimu příspěvků do svěřenských fondů pro Sýrii a Afriku. Jedná se o zásadní nástroj pro dlouhodobé a stabilní řešení migračních rizik.

Vláda musí podle TOP 09 rovněž přesvědčovat evropské partnery, aby došlo ke změně priorit v evropském rozpočtu. Místo stavění golfových hřišť a rozhleden by mělo jít více unijních peněz na pomoc zemím původu migrantů a zemím jejich dočasného pobytu. Státy, které leží na hranici schengenského prostoru, by měly získat více prostředků nejen na nutnou obranu společné vnější hranice, ale také na úhradu zátěže spojené s azylovým procesem a pobytem migrantů.

Za TOP 09

Helena Langšádlová, poslankyně, členka Výboru pro evropské záležitosti PS PČR