TOP 09 odmítá nařízení Evropské unie Dublin IV

17. 1. 2018

Nařízení vychází ze systému kvót, které jsme vždy odmítali jako nefunkční, a proto je jako celek nefunkční i nové nařízení Dublin IV. Jednostranné prosazování kvót oslabuje jednotu Evropské unie. Žaloba Evropské komise, které Česká republika čelí, je však hlavně důsledkem neschopnosti české vlády nabízet a prosazovat náhradní řešení stávajícího dublinského procesu. Předchozí vláda se nechovala jako sebevědomý člen EU a nedokázala si získat respekt svojí aktivitou.

Vyzýváme proto premiéra, aby při jednání s našimi evropskými partnery především prosazoval dodržování už dříve schváleného režimu příspěvků do svěřenských fondů pro Sýrii a Afriku. Jedná se o zásadní nástroj pro dlouhodobé a stabilní řešení migračních rizik.

Vláda musí podle TOP 09 rovněž přesvědčovat evropské partnery, aby došlo ke změně priorit v evropském rozpočtu. Místo stavění golfových hřišť a rozhleden by mělo jít více unijních peněz na pomoc zemím původu migrantů a zemím jejich dočasného pobytu. Státy, které leží na hranici schengenského prostoru, by měly získat více prostředků nejen na nutnou obranu společné vnější hranice, ale také na úhradu zátěže spojené s azylovým procesem a pobytem migrantů.

Za TOP 09

Helena Langšádlová, poslankyně, členka Výboru pro evropské záležitosti PS PČR

Praha 17. ledna 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme