TOP 09: Nevzdáváme to

2. 11. 2011

TOP 09 trvá na principech svého pozměňovacího návrhu. Předloží jej znovu.

Ani na koaličním jednání K9 se TOP 09 nepodařilo přesvědčit své partnery o významu pozměňovacího návrhu k zákonu o veřejných zakázkách. „Nevzdáváme to. Náš návrh by byl jednoznačným zákrokem proti korupci rašící v České republice. Předložíme jej proto znovu, tentokrát jako novelu,“ okomentoval rozhodnutí K9 spolupředkladatel návrhu Jan Farský.

Cílem pozměňovacího návrhu TOP 09 bylo zajistit důslednou kontrolu hospodaření s veřejnými penězi. „Návrh kvalitně a v souladu s koaličním závazkem řešil odkrývání vlastnické struktury všech dodavatelů, kteří získají veřejnou zakázku,“ popsal poslanec Stanislav Polčák a dodal: „To, že jej koaliční partneři nepodpořili, je pro mě velkým zklamáním. Dohodu budeme nicméně respektovat a v první řadě budeme hlasovat pro návrh připravený Ministerstvem pro místní rozvoj. Mnoho našich připomínek je v něm konečně zapracováno.“

Změna, již poslanci TOP 09 podporují, byla připravena ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci a Veřejností proti korupci. Ukládala by každému, kdo získá veřejnou zakázku, povinnost odhalit vlastnickou strukturu až po fyzické osoby, které by z ní mohly profitovat. A to včetně subdodavatelů, kteří by se na zakázce podíleli službami v hodnotě nad 250 000 korun. „Je to tvrdý návrh, který by vnesl jasno do toho, kam putují veřejné finance. Jde o zásadní protikorupční krok, který budeme prosazovat i nadále. Byť třeba formou novely,“ dodává poslankyně Helena Langšádlová.

Mezi další body, které návrh obsahoval, patřilo zřízení registru smluv či snížení nákladů pro zadavatele. TOP 09 se podařilo ovlivnit podobu novely zákona o veřejných zakázkách již v rámci pracovní skupiny. Konkrétně šlo o snížení limitů na jeden milion korun v případě stavebních zakázek, zveřejňování smluv na zakázky v hodnotě vyšší než 500 000 korun či zrušení losování. Tyto zapracované principy jsou i důvodem, proč budou poslanci TOP 09 návrh podporovat. O konečné podobě novely zákona o veřejných zakázkách by poslanecká sněmovna měla definitivně rozhodnout v pátek 4. listopadu.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 2. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme