TOP 09: Nejbližší partner doma, vlivný spojenec v Unii

22. 10. 2011

TOP 09 na svůj druhý Celostatni snem pozvala osobnosti, s nimiž ji spojuje spolupráce a korektní vztahy. Pozvání Vládní Strany přijali například předsedovové stran KDU-ČSl a Strany zelených, Pavel Bělobrádek a Ondřej Liška. Nechyběla ani řada diplomatů zastupující státy eu a členské země nato. další oosobnosti poslaly vzkazy písemně i audiovizuální.

Prezident Václav Klaus, který se tentokrát neúčastní Kongresu ODS ani volebního Sněmu TOP 09, poslal delegátům dopis, ve kterém zdůrazňuje zodpovědnost současné vládní koalice. Zdravici prezidenta na sněmu přečetl sám předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

V našich poměrech mimořádná početní většina, kterou tato koalice a její vláda v Parlamentu disponuje, vytvořily v české veřejnosti velké očekávání, že po dlouhé době bude naše země mít vládu silnou a akceschopnou, která prosadí a provede tolik potřebné ekonomické a sociální reformy. Vaše strana nese velkou zodpovědnost za výsledky této vlády a za poměry v naší zemi v širším smyslu,“ napsal prezident s dovětkem: „Přeji Vám, této vládě i naší zemi, aby Vaše strana této odpovědnosti dostála a naplnila očekávání, které většina voličů v uplynulých volbách zřetelně vyjádřila.“

Premiér Petr Nečas promluvil k delegátům sněmu přes videozáznam. Předseda ODS po roce a čtvrt společné vládní a koaliční spolupráce potvrdil, že TOP 09 je nejbližším politickým partnerem a projevil přání, aby obě strany pokračovaly v cestě reforem. „Máme za sebou i celou řadu problémů, kde jsme se třeba i střetli, ale já jsem přesvědčen, že jak u občanských demokratů, tak i u strany TOP 09 jednoznačně převažuje vůle ke společné práci, ke společnému pokračování v reformním programu,“ řekl Nečas a dodal: „Chci jednoznačně vyjádřit, že pro občanské demokraty – a říkám to jménem svým i jménem své politické strany – strana TOP 09 představuje z politického hlediska nejbližšího politického partnera.“

Mezi pozdravy pozvaných hostů nechyběly ani vzkazy ze zahraničí. Svoje slova adresoval delegátům sněmu například předseda Evropské lidové strany (ELS) Wilfried Martens. Potvrdil, že TOP 09 je pro ELS silný a důvěryhodný partner a bez ohledu na to, že v tuto chvíli ji v Evropském parlamentu nezastupuje jediný poslanec, má značný vliv. Ocenil především zodpovědnou politiku TOP 09, která vede ke zdravým veřejným rozpočtům, stabilní ekonomice a prohloubení práva i demokracie. „TOP 09 slíbila snížit státní dluh a navzdory současným problémům v eurozóně a politické situaci jste tento slib dodrželi a jste důležitým hráčem při ozdravování české rozpočtové politikyProto je TOP 09 velkým příkladem pro ostatní politické strany v Evropě. Dělat škrty může být pro politickou stranu těžké a nepopulární v krátkém časovém horizontu, ale jak TOP 09 ukázala, my musíme být vůdci reformních kroků. Není omluvy pro nečinnost!“ uvedl Martens.

Delegáty a vedení TOP 09 pozdravil také šéf frakce ELS v Evropském parlamentu Joseph Daul. Ten také vyzdvihl TOP 09 jako „sílu, která by měla jít příkladem v době krize“ a vyzval k solidaritě s dalšími evropskými zeměmi a k jednotným řešením. „Musíme, všichni společně, v následujících měsících a letech, snižovat výdaje států a udělat vše pro zvýšení hospodářského růstu a vytvoření pracovních míst. Musíme, všichni společně, dokončit vnitřní trh a pomoci našim podnikům, hlavně těm středním a malým podnikům, investovat a zaměstnávat – je tu v sázce konkurenceschopnost Evropy,“ připomněl Daul.

Přepisy projevů všech hostů naleznete na našich stránkách: http://www.top09.cz/snem/.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Hradci Králové 22. 10. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme