TOP 09: Helena Válková by neměla být zmocněnkyní pro lidská práva

21. 1. 2020

TOP 09 navrhne zařazení mimořádného bodu na jednání Sněmovny k odvolání Heleny Válkové z postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

„Domnívám se, že post zmocněnkyně pro lidská práva by měl zastávat morálně silný a názorově konzistentní člověk s jasným postojem vůči lidským právům. Informace, které se v posledních dnech dozvídáme o minulosti Heleny Válkové, ale nasvědčují, že ona tyto kvality nemá. Z Rady pro lidská práva odešel už před rokem na protest proti jejímu jmenování Daniel Kroupa, minulý týden radu opustili další dva členové. Proti jejímu setrvání ve funkci se ozvalo také Gremium romských regionálních představitelů a na svůj post v Radě vlády pro romskou menšinu rezignovala koordinátorka Renata Köttnerová. Vláda by se k tomu měla postavit čelem a paní Válkovou co nejdříve odvolat. Rada pro lidská práva by neměla přicházet o kvalitní členy jen kvůli tomu, že se Helena Válková drží své funkce zuby nehty,“ uvedla k návrhu Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Daňový řád

V úterý bude Sněmovna ve druhém čtení projednávat novelu daňového řádu. Ministerstvo financí chce například zavést zálohy na daňový odpočet, nebo prodloužit lhůtu pro samotné vrácení odpočtu, a to z 30 na 45 dnů. Miroslav Kalousek předloží pozměňovací návrh.

„Návrhu novely daňového řádu nelze upřít snahu modernizovat tento kodex správným směrem, ale jako téměř v každém vládním materiálu je tam několik min, které oslabují pozici podnikatelů, zejména těch malých. Jednou z nich je prodloužení lhůty pro vratku DPH z 30 na 45 dní. Neexistuje žádný racionální důvod, proč si tak počínat, kromě snahy vlády vylepšit cash flow státního rozpočtu na úkor cash flow našich podnikatelů. To pokládám za mimořádně nefér, a proto jsem se rozhodl předložit pozměňovací návrh, který zabraňuje třicetidenní lhůtu zvýšit. Žádný odpovědný politik, kterému záleží dobrém podnikatelském prostředí, nemůže podpořit nesmyslnou bezúročnou půjčku, kterou si chce stát brát od podnikatelů,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu.

Rezort dopravy si zaslouží plnohodnotného ministra

„Odvolání ministra Kremlíka byl jistě krok správným směrem. Nemělo by však být opomenuto, že to byl právě premiér Babiš, který Kremlíka pro tuto funkci vybral. Svěřit tak významný rezort, který je v obtížné situaci, ministrovi odpovědnému ještě za další významné ministerstvo (MPO), je neodpovědný krok. Svědčí to o personální vyprahlosti a chaotičnosti hnutí ANO, které postrádá skutečné odborníky na většinu rezortů,“ uvedl Jan Jakob, místopředseda TOP 09.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: