TOP 09 děkuje svým voličům, bude mít čtyři europoslance

25. 5. 2014

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí získaly ve volbách do Evropského parlamentu 15,95 % voličských hlasů. Do EP tak půjdou čtyři jejich kandidáti – Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Jaromír Štětina a Stanislav Polčák.

„Celá naše strana a kandidáti mají jasný proevropský postoj, chceme být váženou zemí Evropské unie. Už teď je nutné říci, že všichni byli báječní. Chtěl bych ale také poděkovat všem, kteří vyslechli naši výzvu a přesvědčili své rodiny, přátele a známé, aby přišli k volbám,“ řekl Karel Schwarzenberg ještě před vyhlášením výsledků.

Své poděkování připojil po jedenácté hodině v noci znovu také lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer: „Jsem zaskočen. Děkuji za projevenou důvěru, voličům a všem, kteří v této kampani pomáhali,“ řekl Niedermayer novinářům v Michnově paláci, kde spolu s dalšími kandidáty čekal na výsledky voleb.

S mírným překvapením na tiskové konferenci promluvil také Jiří Pospíšil, který získal vůbec nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů napříč politickými stranami. „Omlouvám se, jsem opravdu dojatý. Výsledek je pro mě velký závazek. Velmi si vážím toho, že voliči pochopili důvody mého odchodu z ODS. Děkuji jim za tuto podporu,“ řekl Pospíšil s tím, že je připraven i nadále pracovat.

Představitelé TOP 09 už odpoledne komentovali také účast ve volbách do Evropského parlamentu, která byla velmi nízká - v Česku odvolilo jen 18,2 % lidí. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že kdyby v EU vše prospívalo, účast ve volbách by zřejmě byla větší. Zároveň ale upozornil, že ne všechny strany si daly před volbami záležet, aby voličům význam EU i samotných voleb přiblížily.

„Vedle srdečného díky všem voličům bych za celé vedení strany rád poděkoval všem kandidátům za jejich týmového ducha, kterého projevili. Na naší kandidátce nebyl nikdo dopočtu, šlo o vážené a významné autority,“ uzavřel první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

25. 5. 2014