TOP 09 a STAN: EU musí pozastavit dotace pro Agrofert

12. 12. 2018

Pokud má být vyšetřování střetu zájmů českého předsedy vlády Andreje Babiše úspěšné, Evropská unie musí co nejdříve pozastavit evropské dotace holdingu Agrofert. Návrh usnesení Evropského parlamentu podporují europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

Evropský parlament se bude kauzou zabývat dnes večer. Europoslanci v návrhu usnesení apelují na Evropskou komisi, aby případ vyšetřila. Přijetí rezoluce by podle nich mohlo Andreje Babiše donutit k tomu, aby odkryl spojení mezi jeho osobou a Agrofertem. To se dosud nestalo.

Pospíšil: Kauza Andreje Babiše překročila české hranice

„Andreje Babiše donutí ke spolupráci s českými a evropskými orgány jen odstřižení jeho holdingu od dotací, na kterých je bytostně závislý,“ říká Jiří Pospíšil.

„To, že věc projednává Evropský parlament, dokazuje, že kauza Andreje Babiše překročila české hranice. Je evidentní, že se nejedná o účelovou hru opozice a českých novinářů, jak se Andrej Babiš snaží tvrdit,“ dodává Pospíšil.

Společnosti, které jsou součástí skupiny Agrofert, čerpají z evropských fondů desítky miliónů eur ročně. Zatímco v roce 2013 se jednalo o 42 milionů eur, v roce 2017 už to bylo 82 milionů eur, stojí v návrhu usnesení. Dokument upozorňuje také na to, že Andrej Babiš v první polovině letošního roku z Agrofertu skrze svěřenský fond inkasoval 3,5 milionu eur.

Polčák: Evropské fondy jsou penězovody pro vládnoucí strany

Přímo k bodu ve Štrasburku vystoupí europoslanec Stanislav Polčák, který Evropskou unii upozorní na možná rizika, která ze střetu zájmů plynou.

„Takhle ohromující střet zájmů u premiéra členského státu Evropská unie dosud nepoznala, protože v ostatních státech Unie je zásadní, že se politik ve vrcholné funkci zcela odstřihne od svého podnikání. Český premiér spoluurčuje evropský rozpočet a také zacílení evropských dotací u nás, zároveň tyto evropské dotace čerpá firma, u které je český premiér konečným příjemcem všech zisků. Tato situace je nevídaná,“ upozorňuje Stanislav Polčák.

„Reakce české vlády na střet zájmů u jejího předsedy je nebezpečná pro všechny ostatní příjemce. Strká hlavu do písku a mává svými manipulativními posudky. Hrozí nejen zastavení dotací pro skupinu Agrofert, což je v pořádku, ale také zastavení čerpání u dotčených evropských fondů, což bude mít zásadní dopad na české firmy, obce, spolky,“ dodává Polčák.

Podle europoslanců celá kauza podkopává důvěru občanů v EU a vrhá negativní světlo na hospodaření s penězi daňových poplatníků. O Babišově střetu zájmů už kromě českých médií informovaly i přední evropské deníky jako jsou the Guardian, Le Monde nebo the Süddeutsche Zeitung.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: