TOP 09 a hnutí STAN spojí síly pro Prahu

7. 3. 2018

Zástupci TOP 09 a hnutí STAN dnes oficiálně oznámili, že ve volbách do zastupitelstva hlavního města budou kandidovat společně. Informace o koaliční spolupráci strany zveřejnily symbolicky právě v den narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Se sloganem "Spojme síly pro Prahu" chtějí pokračovat v demokratické tradici, hájit hodnoty svobody a získat podporu dalších nezávislých osobností.

„Připomínáme si 168. narozeniny Tomáše Garrigua Masaryka. Prezidenta, který položil základy demokracie naší země. Dnes vidíme, že je demokracie ohrožena ze strany extremistů nebo demagogů. Náš úkol je v Praze i celé republice odkaz TGM hájit. Hájit klasickou zodpovědnou demokracii,“ uvedl na tiskové konferenci v Knihovně Václava Havla čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který se stal tváří společného postupu stran v Praze.

„Demokracie a osobní svobody jsou velmi křehké - a část lidí je lehce vymění za to, že se o ně někdo beze zbytku postará. A nebude jim vadit, že jim zároveň bude diktovat, jak mají žít. My - tímto spojením - chceme oslovit voliče, kterým není lhostejné, když se lže, když se manipuluje s lidmi, když jsou lidé zneužíváni pro mocenské cíle. Cílíme na lidi, pro které jsou osobní a občanské svobody v jejich životě důležité,“ řekl předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„V dnešní době je nesmírně důležité spolupracovat a spojit síly na základě hodnot, myšlenky a názorů na zásadní věci. Lidé z hnutí STAN pro nás vždy byli a jsou nejbližším partnerem, se kterým postupujeme společně nejen ve sněmovně, ale také v mnoha obcích i krajích. Nabídneme Pražanům osobnosti, které budou garantovat mnohem profesionálnější správu města, než kterou provádí primátorka Krnáčová,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Ve společném prohlášení, které předchází koaliční smlouvě, se TOP 09 a STAN zavázaly k boji proti korupci, investicím do vzdělávání, řešení dopravy ve městě, stavbě nových bytů nebo posílení průhledného hospodaření hlavního města. Jsou rozhodnuti také nastolit lepší vztahy mezi magistrátem a městskými částmi Prahy, které jsou klíčové k rozvoji města.

Jednání TOP 09 s hnutím STAN budou v dalších týdnech pokračovat, koaliční smlouvu včetně lídra kandidátky zveřejní zhruba za měsíc. „Dohodli jsme se na spolupráci, na společné kandidátce a podepsali jsme základní memorandum. Nyní nás čekají intenzivní společná jednání o koaliční smlouvě a zcela konkrétní podobě našeho programu. Věřím, že si společnými silami získáme důvěru občanů Prahy,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 7. března 2018