Starostové vyrazí do ulic. Za Karla

17. 1. 2013

150 starostů se dnes sešlo s Karlem Schwarzenbergem, před druhým kolem prezidentských voleb mu chtěli vyjádřit svoji podporu. A to nejen deklarační. Starostové vyrazí do ulic, rozešlou osobní dopisy a budou vysvětlovat, proč volí Karla.

Přes 150 nezávislých starostů náležejících k hnutí Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj a předseda Sdružení místních samospráv dnes přišli podpořit Karla Schwarzenberga jako svého kandidáta na prezidenta České republiky. A to stylově. Všichni si totiž oblékli symbolického motýlka. Už tím naznačili, že se do kampaně hodlají zapojit osobitým způsobem.

Starostové stojící za Karlem Schwarzenbergem se tak vydají ve svých městech a obcích přímo do ulic, uspořádají akce „Pivo se starostou“ i koncerty, aby mohli lidem vysvětlit své důvody, proč volí Karla Schwarzenberga, a aby poradili s možnostmi podpory před druhým kolem. Stěžejním tématem bude i nepodcenění voličské účasti. Někteří starostové chtějí také rozeslat osobní dopisy.

Aktivity starostů na podporu Karla Schwarzenberga jsou zcela dobrovolné a vycházejí z jejich vlastní iniciativy. Sami budou také zvažovat, jaké podpůrné akce uspořádají.

Jako starostové máme zkušenosti se správou veřejných majetků, víme, jak se chová poctivý hospodář, i to, jak obtížné je rozptylovat mezi lidmi takzvanou blbou náladu. A jsme si jistí, že nejlepším starostou České republiky bude právě Karel Schwarzenberg,“ řekl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, který je od roku 2002 také ve vedení obce Suchá Loz.

Karel Schwarzenberg pomohl starostům prosadit férové dělení peněz mezi města a obce v rámci novely rozpočtového určení daní, podporuje přímou volbu starostů a hejtmanů, je si vědom křehkosti životního prostředí, zná správu venkova, to i další věci nás vedly k tomu, že se právě on stane kandidátem starostů,“ doplnil Gazdík, jehož hnutí už v říjnu schválilo jeden milion i pro případné druhé kolo voleb.

Podporu za Starosty pro Liberecký kraj vyjádřil stávající hejtman Libereckého kraje Martin Půta: „Liberecký kraj má hranice se dvěma sousedními státy a deset let jsem starostoval městu, které leží přímo na trojmezí. Karel Schwarzenberg je pro mě záruka pokračování naší cesty do Evropy. Věřím, že České republice vrátí tolik potřebnou vážnost.“

Martin Půta se zítra zapojí i do akce „Jedu v tom s Karlem“, kdy do libereckého MY Cafe vyrazí spolu s Tomášem Sedláčkem, Davidem Černým a Petrou Procházkovou, aby se s lidmi pobavili o tom, proč chtějí Karla na Hradě.

Za Karla Schwarzenberga se postavil i předseda Sdružení místních samospráv Josef Bartoněk, který ocenil zejména jeho pomoc v boji proti diskriminaci venkovských obcí. „Bylo znát, že pečuje o majetky na venkově. O problémy malých obcí se živě zajímal a zasloužil se o předložení a prosazení návrhu na lepší financování obcí,“ uvedl Bartoněk.

Starostové stojí za Karlem Schwarzenbergem.

Budete-li mít zájem o společnou fotografii Karla Schwarzenberga a 150 starostů v motýlcích, napište na alzbeta.plivova@volimkarla.cz.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09