SPOLU: Máme plán na zvládání covidové krize i bez nouzového stavu, chceme o něm jednat

12. 2. 2021

TOP 09, ODS a KDU-ČSL představily plán, jak po konci nouzového stavu postupovat v řešení covidové krize. Podle právních analýz, které si koalice nechala zpracovat, lze nadále využívat většinu stávajících opatření, ohrožena není ani součinnost armády nebo zásobování ze státních hmotných rezerv. Zástupci koalice vyzvali vládu k dalším jednáním.

„Vláda za poslední rok selhala už několikrát, jde-li o řešení pandemické krize. Je na čase, aby v regionech sehráli daleko větší roli ti, kdo je znají nejlépe, tedy hejtmani. Premiér by si měl uvědomit, že teď není čas na politikaření, ale okamžitě musíme jednat, a to nejlépe na úrovni vládní, parlamentní i krajské. Vláda je v řešení krize bezradná a nedokáže si domluvit shodu s vlastním koaličním partnerem ani na prodloužení nouzového stavu. Jako předsedové stran vyzýváme vládu k okamžitému jednání i s hejtmany. Jsme připraveni se už do dnešního jednání zapojit, výsledkem by měl být jasný plán opatření, která mohou kraje a Ministerstvo zdravotnictví nasadit podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nedělní konec nouzového stavu je příležitost, jak se konečně vymanit z vládního chaosu a začít věci dělat jinak a lépe. Máme příležitost vyhodnotit opatření, zjistit, která jsou zbytečná a je možné je zrušit, a dohodnout se na tom co a jak udělat pro to, abychom zastavili šíření viru v populaci. Vládní poslanci od včera vykládají do médií, co všechno nepůjde. My jsme mezitím připravili plán toho, co dělat lze. Nabídka koalice SPOLU je jednoduchá: místo nouzového stavu nabízíme plán jak vyvést republiku z covidové krize. Klíčová je spolupráce všech zúčastněných – od samospráv až po vládu. Stávající legislativa nabízí širokou škálu nástrojů, a pokud na některé oblasti nedosáhne, jsme připraveni jednat o její úpravě,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Rozumná opatření lze dělat i bez nouzového stavu. Když vláda tvrdí, že to bez jeho znovuzavedení nepůjde, pak nemluví pravdu. Je naší povinnosti na tyto nepravdy upozornit. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví lze uzavírat vybrané provozovny, školy, omezovat dopravu či omezovat služby, a dokonce lze i na jeho základě udělat pokuty za porušování opatření. Na základě zákona o ozbrojených silách zase lze nasazovat armádní pomoc v sociálních a zdravotních zařízeních i bez nouzového stavu. Neplatí ani, že by vláda nemohla poskytnout krajům pomoc ze státních hmotných rezerv,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Aktualizovaných 6 bodů:

1) Vyzýváme vládu, aby představila seznam opatření, která nemůže vyhlásit vláda či kraje bez nouzového stav

• Dle našich právních analýz takových opatření není mnoho, což už potvrdila i vyjádření některých ministrů (MO, MŠMT).

2) Věřme odborníkům na krajích a na ministerstvu zdravotnictví

• Podle našich právních analýz je většinu opatření možné udržet i bez nouzového stavu. Problémem současných   opatření   nejsou    odborníci    na    MZd,    ale    jejich    nadřízení    (Blatný,    Babiš) a  jejich  chaotické  kroky.  Používejme  místní  opatření  a  kde  nestačí,  tam  využijme   zákona   o ochraně veřejného zdraví.

3) Vláda má během nejbližších týdnů předložit krizovou legislativu a pandemický zákon v přijatelné podobě,  který  ukončí  tyto  nekonečného   diskuse  o  nutnosti/nenutnosti  nouzového  stavu a umožní řešení pandemie.

• „Do 14 dní předložíme Sněmovně po konzultacích se všemi poslaneckými kluby pandemický zákon,“  to  jsou  slova  premiéra  Babiše  při  projednávání  nouzového  stavu.  Jsme  připraveni   k jednání.

4) Žádáme postupné otevírání škol

• Žádáme postupné uvolňování škol. Žáci a studenti jsou doma už bezmála rok a je potřeba najít cestu, jak umožnit jejich návrat do škol.Vláda by měla pro všechny pedagogy v otevíraných školách okamžitě zajistit respirátory FFP2.
    • V  první  fázi  by  mělo  dojít  k  otevření  prvního  stupně  ZŠ,  9.  tříd  a  maturitních   a závěrečných ročníků SŠ. Měla by být umožněna praktická výuka na odborných školách (i v omezených skupinách) a výuka na ZUŠ ve formátu 1 učitel a 1 žák.
  • Vláda by měla pro všechny pedagogy v otevíraných školách okamžitě zajistit respirátory FFP2.
  • Vláda musí zajistit šetrné antigenní testy pro plošné testování žáků – za ty nepovažujeme výtěr    z nosohltanu, ale jednoduchou formou proveditelné běžně při příchodu do školy (z nosu či ze slin), abychom omezili riziko šíření koronaviru na školách.
  • Pedagogové by měli být očkováni prioritně z důvodu veřejného zájmu udržení prezenčního vzdělávání.

5) Přehledné řešení systému kompenzací a jejich navýšení

• Odškodňovací zákon prošel prvním čtením, je to jediná přehledná a přijatelná možnost vládních kompenzací.
  • Při včerejším jednání o nouzovém stavu se Poslanecká sněmovna usnesla na tom, že má vláda urychleně předložit obnovu programu Antivirus C – vláda by tak měla na svém nejbližším jednání přijmout  tento  potřebný  zákon,  abychom   jej   urychleně  v legislativní  nouzi  mohli  schválit    v Poslanecké sněmovně.
  • Nezapomínáme na živnostníky. Omezení nezmizí, a proto je důležité neprodleně přijmout odpuštění zdravotních a sociálních odvodů, aby jim zbyly finance na udržení jejich živností.

6) Očkování a testování

• Je potřeba urychlit distribuci vakcín (viz víkendové uložení dávek Moderny ve skladech, místo aby směřovaly k využití) a zároveň hledat veškeré dostupné cesty k nákupu dalších vakcín schválených EMA od jejich výrobců.

• Vybudovat robustní registrační systém, který bude schopen zvládnout registrace milionů lidí, na které se snad brzy dostane a také „vychytat“ nedostatky ohledně vyhledávání vhodného místa s nejbližším termínem, reakce na případné výpadky dodávek, aby lidé o termín jednoduše nepřišli.
    • Mimo zájem by neměly zůstat také dostupnost dat o množství dávek, kolik kdy doputuje (aby očkovací místa mohla plánovat první a druhé dávky), ale také smlouvy (vakcíny, distribuce) pro zajištění transparentnosti.
    • Podmínkou návratu do co nejnormálnějšího života a otevření ekonomiky, ale i volnočasových aktivit je masivní testování.

Zákonné protiepidemické nástroje mimo režim krizového zákona naleznete v příloze.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Přílohy
PDF Zákonné protiepidemické nástroje mimo režim krizového zákona.pdf (171.4 kB)