× Pojďte do toho s námi.

SPOLU: Máme plán na řešení pandemie po skončení nouzového stavu

11. 2. 2021

TOP 09, ODS a KDU-ČSL potvrdily, že nepodpoří prodloužení nouzového stavu. Z jednání předsedů sněmovních stran s premiérem vyplývá, že vláda podporu na prodloužení stavu nouze nenajde. Koalice SPOLU zopakovala, že má konkrétní plán, jak situaci řešit i po skončení nouzového stavu.

„Vláda nemá žádný plán na zvládnutí epidemie. I proto jsme ji spolu opakovaně vyzývali ke spolupráci, třeba prostřednictvím našeho AntiCovid týmu. Vyslyšeni jsme nebyli. Vláda nám ani nedokázala jednoznačně vysvětlit, na co konkrétně potřebuje nouzový stav. Neplatí ani její teze, že v nouzovém stavu platí všechna opatření, a bez nouzového stavu žádná opatření neplatí. I bez nouzového stavu je možné mít řadu nutných opatření, zejména jde-li například o nošení roušek a respirátorů,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jednání předsedů politických stran s premiérem Babišem žádný posun nepřineslo. Koalice SPOLU prodloužení nouzového stavu nepodpoří a podle vyjádření ostatních politických stran vláda nejspíš většinu pro pokračování nouzového stavu nenajde. Naše koalice má na rozdíl od vlády konkrétní plán. Ten jsme vládě představili v minulých dnech a obsahuje 6 kroků: postupný návrat žáků do škol, přijetí odškodňovacího zákona, obnovení programu Antivirus C, projednání krizové legislativy, předložení seznamu požadavků a opatření, která chce vláda dělat a v neposlední řadě je potřeba se věnovat očkování a testování, urychlit distribuci vakcín a zbavit se nedostatků v dosavadní očkovací strategii. Jsme připraveni o těchto bodech jednat. Chceme ke zvládnutí pandemie přistoupit mnohem rozumněji, konkrétněji a odpovědněji než vláda,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda musí zrychlit očkování, ne volat donekonečna po prodlužování stavu nouze. Máme zde od víkendu vakcíny, se kterými se neočkuje, máme nabídku od společnosti AstraZeneca na nákup dalších vakcín, ale nemáme informaci, že bychom ji za Českou republiku využili. Už čtyři měsíce systematicky usilujeme o jednání a podáváme vládě pomocnou ruku, ale teprve tento týden a dnes ráno jsme premiéra začali zajímat. Dokud vláda měla hlasy komunistů, nebyl zájem situaci řešit, takhle to ale přece nemůže fungovat. Hledáme a nabízíme konkrétní řešení, předkládáme je celý rok a nikdo nás neposlouchá. Naší snahou je efektivně chránit zdraví i životy lidí, ne podporovat další šikanózní opatření, která nefungují,“ sdělil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Osobnosti:
Markéta Pekarová Adamová