SPOLU chce stavět 40 tisíc bytů ročně. Dokonalým příkladem je projekt Zátiší v Plzni

13. 9. 2021

Jedním ze způsobů, jak občanům České republiky zajistit dostupnější bydlení, je podle koalice SPOLU výstavba nových bytů na nevyužitých brownfieldech. Koalice SPOLU plánuje každý rok vystavět 40 tisíc bytů. Dobrou inspirací toho, jak lze pro výstavbu bytů využít brownfieldy, představuje plzeňský projekt Zátiší.

„Dostupné bydlení nemusí být jen sen. V Plzni ho mění v realitu. Primátor Martin Baxa a radní David Šlouf mi dnes představili projekt Zátiší, který je skvělou ukázkou, jak to může v praxi vypadat. Vskutku elegantní využití brownfieldu! Prvních 77 bytů dostavěli letos, dalších 106 dostaví v příštím roce. Nové domovy tu najdou senioři, lidé se zdravotním postižením, matky samoživitelky i mladé rodiny. Projekt Zátiší je navíc jasným důkazem, že to jde i bez dotací. Z nich nebyla čerpána ani koruna! Jsou totiž tak špatně nastavené, že by to ve výsledku dobré bytové politice jenom ublížilo. Proměna brownfieldu na bydlení a podobné projekty jako Zátiší. To je přesně ta změna, kterou chceme po volbách přinést!“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

SPOLU chce vystavět až 40 tisíc nových bytů každý rok. Vstřícný přístup si pak zaslouží bydlení vlastnické, nájemní i družstevní. Mezi priority koalice patří také zjednodušení stavebního řízení, posílení role samospráv nebo třeba snížení DPH na rekonstrukci na výstavbu bytů. „Intenzivnější výstavbu chceme podpořit také daňovými výhodami. Budeme investory motivovat k výstavbě nájemního bydlení, proto zkrátíme odpisovou dobu příslušných budov. Na rekonstrukci a výstavbu standardních bytů pak snížíme DPH z 15 na 10 procent. Výsledkem bude vyšší motivace k výstavbě a zároveň nižší konečné ceny bytů,“ doplnil místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

„I v regionu potřebují lidé kvalitní služby, práci, internet, kulturní vyžití, ale především musí mít kde bydlet. Nechceme, aby se náš venkov vylidňoval, je důležité, aby se nadále rozvíjel a zachovával si své tradice, regionální rozdílnosti a specifika. I proto potřebujeme, aby se nájemní bydlení stalo dostupným. Uvědomme si, že pořídit si vlastní bydlení se momentálně stává pro velkou většinu mladých lidí nedostupné a nájemní bydlení je tedy rychlým a rozumným řešením bytové krize. Plzeň se s projektem Zátiší může stát zajímavým vzorem pro další města u nás. Plzeň projekt financovala z vlastních zdrojů, ne každé město na to má, a tak by se do spolufinancování měl zapojit i stát,“ uvádí kandidát koalice SPOLU Stanislav Šec (KDU-ČSL), který je zároveň také místostarostou městského obvodu Plzeň 3.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme