Spojenci na 1. máj vysadili strom, věnovali ho Evropance Medě Mládkové

1. 5. 2019

Spojenci pro Evropu, koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, ve středu při příležitosti oslav 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie, vysadili jabloň, kterou věnovali Evropance a mecenášce umění Medě Mládkové.

„Strom jsme se rozhodli věnovat Medě Mládkové k jejím stým narozeninám a k patnáctému výročí od vstupu České republiky do Evropské unie právě proto, že Meda je opravdová Evropanka. Její tatínek byl velký český patriot, maminka byla Němka. Meda se narodila v Československu, později žila ve Švýcarsku, Rakousku, Francii, Anglii nebo USA. Její první manžel byl Belgičan, druhý manžel měl zase polskou maminku, takže ten výčet evropských zemí je opravdu pestrý,“ říká lídr kandidátky Spojenců pro Evropu a předseda správní rady Nadace Kampa Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Dnes, patnáct let po vstupu České republiky do EU, máme co slavit. Můžeme být hrdí na to, že jsme součástí rodiny těchto evropských států. Byli jsme z ní vyrváni umělou hranicí železné opony, a je skvělé, že takové osobnosti, jako byl Václav Havel nebo Karel Schwarzenberg, nás do tohoto civilizačního okruhu přivedli zpět. Teď je třeba jít dál, musíme učinit Evropskou unii silnější a efektivnější,“ uvedl Stanislav Polčák (STAN), dvojka kandidátky.

Po zasazení stromu, kterého se ujali Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák, následovala uvolněná debata s občany doprovázená živou hudbou. Do Werichovy vily ve středu dorazili i další kandidáti včetně trojky kandidátky Luďka Niedermayera, kandidátů Strany zelených nebo strany LES.

Lenka Brandtová
tisková mluvčí TOP 09