Senátorský klub ODS a TOP 09 podpoří zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem a mladistvým

15. 2. 2023

Senát na dnešní schůzi projedná novelu o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a nařízení Evropského parlamentu a Evropské rady známe jako Euro 7, které upravuje nový emisní standard pro automobily. V závěru jednání by se Senát měl věnovat situaci na Ukrajině v souvislosti s prvním výročím napadení Ukrajiny Ruskem.

„Nikotinové sáčky v současné době nejsou nijak regulované. Často je používají děti i na základních školách a některé obaly graficky připomínají obaly bonbónů nebo žvýkaček, můžeme se tak jen dohadovat, jestli někteří výrobci cílí záměrně na děti nebo je to jen náhoda. Jako ředitel školy vím, že v minulosti mohl pozorný učitel snadno odhalit žáky, kteří kouřili cigarety. Odhalit, zda děti používají nikotinové sáčky je téměř nemožné. Riziko je přitom vysoké, závislost u dětí vzniká daleko rychleji, než u cigaret, protože množství nikotinu v sáčcích je daleko vyšší než u cigaret a při užití více sáčků najednou může dítě skončit i v nemocnici. Proto je naprosto správné, že se zavádí regulace a prodej nikotinových sáčků bude zakázán mladším osmnácti let,“ vysvětluje první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

Dnes se na 7. schůzi Senátu budeme zabývat převážně zákony, které jsou defacto implementací evropských předpisů. Budeme projednávat evropský tisk Euro 7. Já osobně naprosto nerozumím tomu, že v situaci, kdy řešíme válku na Ukrajině, inflaci a energetickou krizi Evropská komise přichází s tímto návrhem. Cena vyráběných vozidel by se v případě přijetí tohoto návrhu zvedla řádově o 70-80 %. Auto by se tedy stalo pro většinu lidí nedostupnou komoditou. V důsledku toho by se prodlužoval věk starých aut a zde se domnívám, že bychom životnímu prostředí uškodili daleko více než prospěli. Nově by se ale také měly měřit i emise pevných částic z brzd a mikročástic z pneumatik. My se k tomuto návrhu budeme chtít vyjádřit velice kriticky. V evropském výboru jsme tak již učinili. Předpokládám, že se k naší kritice připojí i většina senátorů, uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09, Zdeněk Nytra.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme