Senátoři TOP 09 zmírňují GDPR pro obce

30. 1. 2019

Senátoři TOP 09 během posledního týdne jednání v Senátu podpořili úpravy v zákonech týkajících se GDPR. Zabývali se také situací ve strukturálně postižených regionech a bojem s dezinformacemi na internetu. Také prosadili uspořádání semináře, který upozorní na zločiny komunismu.

„Jsem rád, že kolegové v Senátu podpořili návrh, který vzešel z našeho poslaneckého klubu a který podpořil minulý týden i senátní hospodářský výbor. Po vzoru Rakouska osvobozujeme nejen malé obce, ale všechna města a obce i celý veřejný sektor, od mnohdy nesmyslných pokut za prohřešky proti GDPR,“ uvedl senátor TOP 09 a zpravodaj hospodářského výboru pro GDPR Herbert Pavera.

Senátor Pavera také vystoupil na veřejném slyšení Senátu k situaci ve strukturálně postižených regionech. „Shodli jsme se, že je důležité postižené regiony hodnotit nejen na základě ekonomických ukazatelů, ale i podle kvality ovzduší, míry bezpečnosti nebo vzdělání a pomáhat postiženým regionům dlouhodobě a systémově. V regionech musí být dostatečná infrastruktura a musí být zachovány služby na venkově jako jsou pošty, školy nebo obchody,“ říká Pavera.

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin a člen zahraničního výboru Senátu prosadil uspořádání semináře „Zločiny komunismu“ na půdě Senátu. „Velice vítám, že v Senátu uspořádáme 22. února seminář zejména pro studenty středních škol, který připomene zločiny komunismu. V dnešní době se zločiny minulého režimu v naší zemi často zlehčují, překrucují či omlouvají.  O to větší smysl má připomínat pravdu, nezapomínat na naši minulost a seznamovat s ní i mladou generaci. Zvlášť, když obětí této ideologie byly desetitisíce,“ uvedl senátor Czernin.

Zahraniční výbor během svého jednání také upozornil na význam občanského vzdělávání v boji proti dezinformacím na internetu. „Na výboru jsme přijali usnesení, které klade velký důraz na vzdělávání a podporu samostatného kritického myšlení občanů a také upozorňujeme, že se ani po téměř třiceti letech od obnovení demokratických poměrů nepodařilo v České republice vytvořit ucelený systém občanského vzdělávání. To je velmi vážný problém,“ dodává Tomáš Czernin.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: