Senátoři TOP 09 nepodpoří Gerlocha na ústavního soudce

20. 3. 2019

Senátoři TOP 09 budou na dnešní schůzi Senátu hlasovat proti jmenování profesora Gerlocha ústavním soudcem. Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin již začátkem února vyzval ostatní senátory, aby Aleše Gerlocha nepodpořili.

„Ústavní soud potřebuje osobnosti s mimořádným morálním kreditem, které budou odolné vůči politickým tlakům i jiným svodům. Z toho důvodu mě netěší, že nám pan prezident navrhl kandidáta, který začátkem 70. let, tedy v době tuhé normalizace, vstoupil do komunistické strany. Navíc pan Gerloch informaci o svém členství v KSČ neuváděl, ani když minulý rok kandidoval do Senátu, zřejmě tušil, že by mu to příliš nepomohlo. Takového kandidáta opravdu podpořit nemohu,“ uvádí nové důvody svého rozhodnutí senátor Tomáš Czernin.

Aleš Gerloch v minulosti poskytoval prezidentovi právní analýzy v kontroverzních kauzách. Na základě Gerlochových analýz argumentoval prezident Zeman, že jeho předvolební výjezdy do krajů nejsou kampaň, že nemusí jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho nebo že je nezákonné vydat do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina.

„Profesor Gerloch je ideální advokát, už jsme se mnohokrát přesvědčili, že obhájí prezidentovi prakticky cokoli. Pro výkon funkce ústavního soudce to však nepovažuji za nejlepší předpoklad, soudce musí mít smysl pro spravedlnost a prosazovat ji i proti tlaku politiků. Tím se liší dobrý soudce od dobrého advokáta,“ uvedl již dříve senátor Czernin.

Senát dnes projedná také návrh novely o kompenzaci škod způsobených kormoránem. „Vítám iniciativu kolegů z Poslanecké sněmovny, kteří předložili novelu zákona umožňující vyplácet kompenzace za škody na rybách způsobené kormoránem velkým. Navázali tak společný návrh, který jsme s kolegy předložili v Poslanecké sněmovně v minulém funkčním období. Dlouhodobý nezájem ministerstev zemědělství i životního prostředí zapříčinil, že každý den kormoráni páchají na našich rybnících tisícové škody. Je zcela na místě, aby za tyto škody a uhynulé ryby dostali rybáři od státu adekvátní kompenzace. Chovatelé ryb by však měli udělat i opatření, aby se ryby měly kde schovat. V rybnících i řekách zmizely přirozené úkryty pro ryby a kormoráni je tak dostávají jako na talíři,“ říká senátor a člen zemědělského výboru Herbert Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: