Rozhodnutí KDU-ČSL je promarněnou příležitostí

28. 11. 2018

TOP 09 respektuje rozhodnutí KDU-ČSL jít do evropských voleb samostatně, předseda strany Jiří Pospíšil však rozhodnutí lidovců považuje za promarněnou příležitost spojit proevropské politické síly.

„Jsem dál přesvědčený, že v této chvíli je vhodné síly spojovat spíš než tříštit. Věřím, že je v zájmu občanů postavit silnou proevropskou kandidátku do evropských voleb a být tak významnou silou v Evropském parlamentu. Rozhodnutí KDU-ČSL samozřejmě respektujeme, ale z pohledu zájmů českého voliče jde o promarněnou příležitost,“ říká předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Podle něj Evropská unie čelí mnoha výzvám a například tlaku populistických či antisystémových a nedemokratických stran se lépe čelí, jsou-li demokratické síly jednotné.

„Dobrou zprávou je pro nás proto fakt, že v Evropském parlamentu budeme s poslanci KDU-ČSL součástí stejné frakce a minimálně na evropské úrovni tak budeme postupovat společně,“ doplnil Jiří Pospíšil.

TOP 09 zároveň vítá dřívější výzvu Starostů a nezávislých ke společnému postupu a začátkem listopadu proto nabídla veškerou součinnost a kapacity pro to, aby se obě strany ucházely o hlasy voličů společně.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: Jiří Pospíšil