Prohlášení TOP 09 k nejnovějším informacím o trestně stíhaném předsedovi vlády

13. 11. 2018

Včerejší reportáž TV Seznam přinesla velmi závažné informace o tom, že premiér České republiky Andrej Babiš a jeho spolupracovníci mařili vyšetřování trestní kauzy Čapí hnízdo tím, že odvezli do zahraničí klíčového svědka a spoluobviněného Andreje Babiše mladšího.

Ve standardní demokratické zemi, kde fungují principy právního státu, by tyto závažné informace jednoznačně vedly k demisi předsedy vlády.

  • Vyzýváme proto premiéra Andreje Babiše, aby v zájmu zachování důvěryhodnosti České republiky, a v zájmu zachování důvěry občanů v právní stát, vyvodil z celé kauzy osobní odpovědnost a odstoupil.
  • Současně vyzýváme koaliční partnery Andreje Babiše sociální demokraty, aby zaujali jednoznačné a nekompromisní stanovisko k této kauze a v případě, že premiér Andrej Babiš neodstoupí, ve vládě s hutím ANO dále nesetrvávali.
  • Na celé kauze je mimořádně důležité, aby nebylo pochyb o tom, že orgány činné v trestním řízení postupují důsledně a nestranně. Žádáme tedy orgány činné v trestním řízení, aby veřejnosti věrohodně vysvětlily, jak se snaží zamezit maření vyšetřování a proč dosud nevyslechly obviněného Andreje Babiše mladšího.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 13. listopadu 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme