Postoj vlády k operátorům se zvrhl ve frašku

14. 2. 2017

Vláda prosazuje vyšší ceny za roaming, ačkoliv EU chce snížit jeho cenu. TOP 09 podporuje dohodu Evropského parlamentu a Komise o snížení roamingových cen.

„Roaming a mobilní služby jsou syndromem českého problému. Stát se snaží regulovat celou řadu odvětví trhu, která by regulovat neměl. Tam, kde by působit měl, nevytváří pravidla hry a nesnaží se vytvářet konkurenční prostředí,“ říká europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

TOP 09 usiluje o větší konkurenci na trhu mobilních služeb, která vždy vede k významnému snížení cen. Proto také prosazujeme důslednou aplikaci evropské směrnice, vstup čtvrtého operátora na český trh a větší ochranu spotřebitele, zejména rychlý přechod mezi operátory bez sankcí.

„Pokud vládu k podpoře vyšších cen za roaming při jednání v Bruselu přivedla výhrůžka operátorů, že v případě zlevnění budou domácí zákazníci platit víc, pak se ptám, proč máme vyšší ceny než v Rakousku. Sítě nejsou evropský problém, je to věc národní regulace. EU se pouze rozhodla postupně zcela zrušit roaming,“ uvedl Niedermayer. Podle Evropské komise se v Unii platí za 1 GB mobilních dat v průměru 2,77 eura. Zástupci české vlády při jednání prosazovali maximální roamingové velkoobchodní ceny - 10 eur.

TOP 09 nesouhlasí s ministrem Mládkem, který tvrdí, že roaming je elitářská služba pro 5 procent občanů. „Chování vlády je jedním z příkladů, které popírá tvrzení premiéra Sobotky, že ČSSD hájí zájmy občanů se středními příjmy. Lidé s vysokými příjmy vysoké ceny operátorů unesou. Pro lidi se středními příjmy už jsou zátěží, na které bohatnou tři současní operátoři, jejichž zájmy ČSSD se svými vládními partnery chrání,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 14. února 2017