Pospíšil vyzývá poslance, aby podpořili zpřísnění trestů za týrání zvířat

11. 2. 2019

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzývá poslance ostatních parlamentních stran, aby v úterý podpořili zařazení novely trestního zákoníku zpřísňující tresty za týrání zvířat k projednání v Poslanecké sněmovně.

TOP 09 předložila novelu zákona proti týrání zvířat loni v červnu. Od té doby už třikrát podala návrh na předřazení bodu na jednání sněmovny. Pokaždé ale narazila na nedostatečnou podporu.

„Vyzýváme poslance, aby o ochraně zvířat jen nemluvili do médií, ale pro řešení problému skutečně něco dělali. Vysoké tresty za nezávažnější formy trestného činu týrání zvířat neplní jen funkci represivní, ale slouží také jako prevence,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Týrání psů a fenomén množíren jsou dnes celospolečenským tématem, obzvláště pak v České republice. Dnešní právo ale bohužel neumožňuje takové jednání dostatečně postihovat.

„Trestních oznámení jsou za rok podány desítky až stovky, nepodmíněný trest ale soudy udělily jen několika pachatelům. Takový poměr je neadekvátní,“ dodává předseda TOP 09.

Téma v posledních dnech vznesl i premiér Andrej Babiš. Ten se dříve při hlasování o předřazení bodu v jednom případě neúčastnil hlasování a ve dvou případech se hlasování zdržel. Nyní dostane další příležitost, aby ve stopách TOP 09 uštědřil brutálnímu zacházení se zvířaty výraznou ránu.

Výsledky posledního hlasování: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=68898

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme