Pospíšil: Navrhnu udělit Janu Palachovi čestné občanství in memoriam

17. 1. 2019

Předseda TOP 09, europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil navrhne, aby bylo Janu Palachovi uděleno čestné občanství hlavního města Prahy in memoriam. Stalo by se tak v roce, kdy od činu, který si v tomto týdnu připomínají lidé v celém Česku i zahraničí, uplynulo padesát let.

„Jan Palach se v Praze narodil, studoval a za svobodu zde položil svou nejvyšší oběť. Udělení čestného občanství si bezesporu zaslouží. Vyhláška Prahy v současnosti neumožňuje udělovat čestné občanství in memoriam, proto na nejbližším zastupitelstvu navrhnu její změnu,“ říká Jiří Pospíšil.

„Čestné občanství je honorární titul, který se v řadě měst uděluje i zesnulým. Pražská vyhláška to umožňovala až do roku 2018, kdy ji minulé vedení města změnilo,“ dodává Pospíšil.

Praha od roku 1990 udělila čestné občanství celkem 59 osobnostem. Naposled se tak stalo v roce 2017, kdy se Čestnými občany hlavního města Prahy stali profesorka a klavíristka Zuzana Kalabisová, herečka Jiřina Bohdalová a režisér a scénárista Miloš Forman.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme