Poslanci TOP 09 navrhují více peněz do školství

4. 12. 2018

Poslanci TOP 09 František Vácha a Dominik Feri navrhují, aby šlo v příštím roce do školství více peněz, než s kolika počítá současná vláda. Navrhují větší podporu vědy a výzkumu i regionálního školství, část toho ze zbytečné slevy na jízdném.

„Vláda slíbila navýšení platů pedagogických pracovníků v regionálním školství o 15 procent od září 2018. Jednalo se ale o plané sliby, k navýšení nedošlo, a vláda ho odsunula na leden 2019. Navrhuji tedy kompenzovat tento několikaměsíční výpadek tím, že dojde k navýšení tarifních platů v regionálním školství od ledna 2019 o 20 procent,“ vysvětluje svůj návrh František Vácha.

Více peněz do školství navrhuje také poslanec Dominik Feri. „Sněmovna vyjádřila zcela jasnou vůli více investovat do školství a dle mého názoru se školství nepodporuje slevami na jízdném. Navrhuji tedy navrátit fiskální úpravu před zavedení těchto slev, protože právě to je cesta, kterou se dá postupně dojít ke zlepšení úrovně českého školství,“ říká Feri.

Jeho návrh tedy počítá s tím, že by se snížila kapitola Ministerstva dopravy ve specifickém výdajovém ukazateli „Ostatní výdaje spojené s dopravní politikou státu“ o 5 050 528 983 Kč a tyto peníze se přidaly do dvou míst rozpočtu ministerstva školství: konkrétně na vědu a vysoké školy by šlo o 1 000 000 000 korun více, na „Výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací“ o 4 050 528 983 korun víc.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme