Polčák žádá nově zvolené poslance o podporu rozšíření pravomocí NKÚ

11. 11. 2013

Stanislav Polčák se už v minulém volebním období zasazoval o přijetí zákona, který by rozšiřoval působnost NKÚ. Přestože se na změnách shodli politici napříč stranami, Senát návrh odmítl. Stanislav Polčák proto vyzval své nově zvolené kolegy, aby nyní pomohli změny prosadit.

„Pracovat se má hned od počátku volebního období, proto předkládám návrh změny Ústavy ČR a zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ). Změny si kladou za cíl rozšíření působnosti NKÚ i na další veřejné subjekty,“ napsal v pondělí všem svým 199 kolegům Stanislav Polčák. Připomněl, že poslanecká sněmovna návrhy schválila už v minulém období, Senát ale změny nepodpořil.

„Jde přitom o jeden ze zákonů, označovaných za protikorupční, k jehož podpoře se mnozí z vás přihlásili v rámci iniciativy Rekonstrukce státu,“ zdůraznil Polčák, který byl při projednávání zákona v minulé sněmovně jeho zpravodajem. Návrh mají všichni poslanci už od pátku na stole a je prakticky totožný jako norma, kterou odsouhlasila minulá sněmovna.

Nejvyšší kontrolní úřad může sice už nyní prověřovat hospodaření státu, návrh ovšem žádá, aby se pravomoci úřadu rozšířily kromě krajů a obcí také na zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí.

Prověrky by se ale mohly týkat také například veřejnoprávních médií nebo firem, ve kterých mají stát, kraje nebo obce nadpoloviční podíl.

„Oproti návrhu z minulého volebního období ze zákona zmizela jen výjimka pro akciové společnosti, jejichž akcie byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu. Působnost NKÚ by tak nebyla v tomto směru omezena,“ doplnil Polčák. Vyzval proto všechny poslance, aby pod návrh do 26. listopadu připojili svůj podpis.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09