Podpořte plán na oživení Evropy, vyzývají premiéra poslanci

9. 7. 2020

Na dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny poslanci projednávají pozici vlády k Plánu na podporu oživení Evropy při vyjednávání na summitech Rady EU. Poslanci Helena Langšádlová (TOP 09), František Kopřiva (Piráti) Jan Farský (STAN) a Ondřej Benešík (KDU-ČSL) společně navrhnou usnesení, ve kterém plán podporují a vyzývají předsedu vlády, aby v závěrečném hlasování v Evropské radě plán podpořil.

„Velkým výzvám může Evropa efektivně čelit pouze, pokud se shodneme na společném řešení. Je v bezprostředním zájmu ČR oživit ekonomiku celé EU a zachránit Evropský jednotný trh, na který jde drtivá většina našeho exportu. Rozhodně má smysl teď investovat do oblastí, které nás posunou kupředu, konkrétně podporujeme investice do inovací, digitalizace a udržitelnosti,“ říká poslanec za Piráty František Kopřiva.

„Zásadní není jen objem prostředků, který bude na oživení využit, ale i to, aby byly prostředky vynaloženy do oblastí, které povedou ke zvýšení hospodářského růstu, zvýšení zaměstnanosti a celkové konkurenceschopnosti Evropské unie,“ doplňuje poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Vyjednává se o obrovské bezprecedentní sumě, která má oživit evropské ekonomiky po pandemické krizi. Je namístě, aby se k tak závažnému tématu vyjádřila Poslanecká sněmovna, která může premiérovi vytyčit mandát pro jednání v Evropské radě,“ zdůrazňuje poslanec a místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Ondřej Benešík.

„Každá krize je příležitostí a z této může vyjít EU ještě silnější. Bezpečná a prosperující budoucnost naší země je v Evropské unii. Jsme důležitou součástí EU a do debaty o oživení je v našem zájmu se zapojit. Náš hlas musí být slyšet teď v době přípravy,“ shrnuje poslanec a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Témata: EU