Otázky opozice na předsedy ČSSD a SPD

5. 6. 2019

TOP 09, ODS, STAN, KDU-ČSL a Piráti společně konstatují, že v Poslanecké sněmovně existuje pevná politicko-mocenská koalice předsedy vlády s ČSSD, SPD a KSČM, která zajišťuje premiérovi Babišovi v Poslanecké sněmovně bezpečnou většinu bez ohledu na vážnost jeho osobních a podnikatelských problémů. Tato většina včera odmítla řešit zásadní ekonomické a reputační škody, kterou představuje dnešní pozice předsedy vlády pro Českou republiku. Konstatujeme, že politické strany ČSSD, SPD a KSČM přebírají plnou politickou odpovědnost za střet zájmů předsedy vlády, za případné finanční škody pro české daňové poplatníky a za reputační škody pro český stát. Zatímco politicko-mocenské spojení předsedy vlády s KSČM považujeme za svým způsobem logické a historicky opodstatněné, tak se obracíme na politické strany ČSSD a SPD, aby zodpověděly tyto zásadní otázky:

Předsedy ČSSD se chceme zeptat:

• Zda bude ČSSD nadále podporovat premiéra ve funkci, pokud finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům o střetu zájmů jako předběžná verze.
  • Za jakých okolností ČSSD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda ČSSD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali na podnikání skupiny Agrofert.
  • V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda považuje ČSSD za možné, aby nadále vykonával funkci předsedy vlády.

Předsedy SPD se chceme zeptat:

• Zda má ambici nahradit ČSSD v koalici s premiérem Babišem a hnutím ANO
  • Zda může premiér vykonávat funkci, v případě, že finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům jako předběžná verze.
  • Za jakých okolností SPD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda SPD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali na podnikání skupiny Agrofert.
  • V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda SPD podpoří návrh na vyslovení nedůvěry předsedovi vlády

Odpovědi na tyto otázky ze strany ČSSD a SPD podle nás vyjasní politickou pozici premiéra a my považujeme za správné, abychom tyto otázky prodiskutovali osobně s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a předsedou SPD Tomiem Okamurou.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: