ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pracují na programu, lídrem koalice je Fiala

16. 12. 2020

Petr Fiala, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová na středeční tiskové konferenci zopakovali dosavadní postup při tvorbě předvolební koalice a potvrdili, že budou po volbách postupovat společně. Koaliční partneři avizovali, že do konce ledna bude hotová koaliční smlouva a během února začnou představovat společný program, na kterém už nyní pracují programové týmy stran. Lídrem koalice a kandidátem na premiéra je Petr Fiala. 

„Minulý týden jsme představili kampaň spolu a ideová a programová východiska naší spolupráce. Jdeme ale dál a naše programové týmy pracují na přípravě jednotlivých bodů konkrétního politického programu, který chceme mít připravený do konce února. Do konce ledna chceme mít hotovou také koaliční smlouvu, která bude obsahovat společný postup před volbami i po volbách. Naším cílem je totiž uspět ve volbách hlavně proto, abychom spolu přinesli České republice změnu,“ říká předseda ODS Petr Fiala. 

„V předvečer 102 narozenin naší republiky jsme se za KDU-ČSL společně s ODS a TOP 09 rozhodli podepsat memorandum o budoucí spolupráci. Tento akt jsme symbolicky stvrdili svými podpisy u pomníku našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Podpisem memoranda jsme se rozhodli jít nejen do voleb, ale i do následné povolební spolupráce společně,“ uvedl Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL a doplňuje: „Už dnes se naplno rozbíhá spolupráce na krajské i parlamentní úrovni a příštími volbami to pro nás rozhodně nekončí. Systematicky pracujeme na přípravě společného programu a v lednu chceme podepsat koaliční smlouvu. O politickém rozchodu v žádném případě neuvažujeme a to, že ve Sněmovně chceme mít po volbách tři samostatné politické kluby, není nic zvláštního. Jedná se jen o čistě organizační záležitost vnitřního fungování Sněmovny. Naše spolupráce má důležitý cíl, a sice dokázat přinést lepší správu této země. Pojďte do toho s námi.“ 

„Koalice, kterou jsme spolu s ODS a KDU-ČSL sestavili, je jedinou skutečnou středopravicovou variantou s jasným lídrem a kandidátem na premiéra Petrem Fialou. Doba koronaviru ukázala v plné nahotě skutečné kompetence současného premiéra populisty. V době konjuktury těžil premiér Babiš ze síly našich firem, v době epidemie jako krizový manažer selhává. Teď je na čase vrátit vývoj v Česku opět k lepšímu. Možnost podílet se na tom, má každý z nás,” říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a dodává: „TOP 09, ODS a KDU-ČSL spolu pracují na společném postupu už několik týdnů. Máme deset programových týmů, které připravují jediný středopravicový program. Na rozdíl od současné vládní koalice v programu zohledníme například naprostou nezbytnost provedení penzijní reformy.”  

„Práce našeho AntiCovid týmu je jasným důkazem toho, že máme v řadách TOP 09, ODS i KDU-ČSL schopné lidi, kteří už dokázali najít společnou řeč. Ostatně AntiCovid tým už vládu inspiroval k tomu, aby ukončila pracovní povinnost studentů v nemocnicích či upravila systém PES tak, aby svým nastavením nešikanoval malé obchody na úkor velkoobchodů,” uzavírá předsedkyně TOP 09. 

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme