Novou poslankyní za TOP 09 se stane Olga Sommerová

27. 5. 2021

Olga Sommerová (členka LES) zaujme od 1. června místo poslance Dominika Feriho, který se mandátu ke konci května vzdal. Filmová režisérka Olga Sommerová kandidovala v parlamentních volbách v roce 2017 na pražské kandidátce TOP 09 a získala celkem 9204 preferenčních hlasů. Na půdě Poslanecké sněmovny se chce věnovat především podpoře kultury i obhajobě České televize.

„Jsem přesvědčena o tom, že hlas paní Olgy Sommerové bude slyšet zejména ve chvílích, kdy se budou poslanci zabývat budoucností České televize a smyslem veřejnoprávních médií. Vím, že v této oblasti zastává stejné hodnoty jako TOP 09, ctí nejenom nezávislé a objektivní zpravodajství ČT, ale také důležitost tuzemské autorské tvorby. Paní Sommerovou tímto ve Sněmovně vítám a přeji ji během výkonu mandátu vše dobré,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Filmová dokumentaristka Olga Sommerová je neúnavnou obhájkyní demokracie a svobody, postavení žen ve společnosti a nejaktuálněji nezávislosti České televize. „Přechod z náměstí a demonstrací proti vládě do Poslanecké sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěře vládě bude vyvrcholením mé občanské angažovanosti. Před čtyřmi lety jsem kandidovala za Liberálně ekologickou stranou, která už při vzniku před osmi lety varovala před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů současného Ruska a vyzývala k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Vývoj nám dal za pravdu,“ říká Olga Sommerová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09