Nepodpoříme menšinovou vládu, je nedůvěryhodná

16. 1. 2018

Poslanci TOP 09 nemají důvěru ke kabinetu, který vede premiér důvodně podezřelý z podvodu. Menšinová vláda hnutí ANO je pro TOP 09 nedůvěryhodná i z pohledu programového prohlášení, ve kterém nabízí občanům změny, jež její politici pomáhali v minulém období zrušit.

„Dát moc rozhodovat o této zemi někomu, kdo není důvěryhodný a koho chce stíhat policie, není možné. Nepodpoříme vládu Andreje Babiše v dnešním hlasování. To, že chce premiér požádat o vydání k trestnímu stíhání v kauze dotačního podvodu u Čapího hnízda, na našem postoji nic nemění,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová, poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09.

„V plánech vlády sice najdeme i věci, které jsou pro nás prioritami. Investice, školství, důchodová reforma. Zástupci této vlády přitom seděli už v minulé vládě a měli možnost některé z nich prosadit. Navíc aktivně hlasovali pro zrušení superhrubé mzdy a stanovení 19procentní daně z příjmu, které dnes slibují zavést. Tato vláda je proto pro nás zcela nedůvěryhodná,“ říká poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Premiér Andrej Babiš navíc čelí podezření z dotačního podvodu a sněmovna bude hlasovat o zbavení imunity. „Není možné podpořit takový kabinet. Jsme civilizovaná země, chceme patřit mezi takové státy, kde politická kultura není jen prázdné slovo. Politika TOP 09 staví na hodnotách, ne na účelovém jednání. I proto podpora této vlády není pro nás možná,“ řekl František Vácha, poslanec a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

„Je to velký marketingový trik Andreje Babiše, který vytváří dojem, že standardně vyjednával o podpoře pro jeho vládu. Věty o tom, že jednali se všemi a politické strany s nimi nechtěly jednat, v případě TOP 09 neplatí. Byli jsme připraveni se věcně bavit o programovém prohlášení vlády. Říkáme to pro úplnost, abychom rozbili nepravdy politiků ANO o vzniku této vlády,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Praha 16. ledna 2018

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09