Nebudeme-li si dějiny připomínat, budeme nuceni prožít je znovu

20. 8. 2018

Pro TOP 09 je naprosto nezbytné připomenout si události české historie, které zásadně ovlivnily životy milionů lidí v Československu. Právě 21. srpen 1968, začátek okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, je dnem, na který nesmíme zapomenout.

„Před padesáti lety, 21. srpna 1968, skočil pokus o demokratizaci v naší zemi. My bychom si měli a jsme z pohledu morálky povinni si tuto tragickou událost připomínat. Zvláště v situaci, kdy se komunistická strana aktivně podílí na vládě v této zemi,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Pietní akt organizuje iniciativa Bez komunistů.cz v úterý od 19 hodin na pražské Kampě pod názvem Česko patří na Západ – Za vaši a naši svobodu. Aktu se zúčastní mimo jiné Jaroslav Gorbaněvski, syn disidentky Natalje Gorbaněvské, jež v srpnu 1968 protestovala proti okupaci Československa na Rudém náměstí v Moskvě, a Mikuláš Kroupa, ředitel neziskové organizace Post Bellum. Shromáždění ukončí zažehnutí světel za oběti okupace u Památníku obětem komunismu na Újezdě.

„Zapalte světla spolu s námi! Můžete se připojit kdekoliv jste. Spojovat nás bude myšlenka, vědomí toho, že naše svoboda není samozřejmá a není zadarmo. Připomeňte si s námi tyto události. Pokud tak nebudeme dělat, budeme nuceni tyto dějiny opět prožít,“ dodává předseda TOP 09.

I proto Jiří Pospíšil minulý týden vyzval otevřeným dopisem prezidenta Miloše Zemana, aby si jako hlava státu oficiálně připomněl události srpna 1968.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 20. srpna 2018