Návrat havlovských ideálů se odkládá

8. 3. 2018

TOP 09 považuje dnešek za smutný den pro Českou republiku. Inaugurace Miloše Zemana znamená další pokračování hradní politiky, která rozděluje společnost a ignoruje ideály Listopadu 1989. Politici TOP 09 se proto prezidentského slibu zúčastní v černém a oděv, který symbolizuje smutek, si ozdobí odznaky s podobiznou Václava Havla.

„Chceme dát najevo, že dnes opravdu není žádný důvod k oslavám. Do druhého funkčního období nastupuje prezident, který opakovaně porušuje ústavní zvyklosti, nevybíravě uráží své názorové oponenty a podněcuje nenávistné nálady vůči novinářům. Výsledky volby respektujeme, považujeme ovšem také za nezbytné na chyby a přešlapy Miloše Zemana opakovaně upozorňovat,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Přestože se TOP 09 neztotožňuje s hodnotami a mnohými názory, které prezident Miloš Zeman reprezentuje, společnou schůzi Sněmovny a Senátu její zástupci bojkotovat nebudou. Nebudou se ale účastnit slavnostní recepce. „Na společnou schůzi obou komor jdeme, protože je naší prací účastnit se zasedání Parlamentu i s respektem k funkci prezidenta jako takové. Ale slavit nebudeme,“ říká senátor TOP 09 Tomáš Czernin. „Chceme, aby český prezident byl morálním vzorem, zasazoval se o dodržování lidských práv a naši zahraniční politiku orientoval na Západ do Evropské unie a NATO. Věříme, že se tyto ideály na Pražský hrad nejpozději s příštím prezidentem vrátí. Václava Havla, který za ně vytrvale bojoval, jsme dnes proto symbolicky vzali s sebou na Hrad,“ dodal místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Poslanci TOP 09 se tento týden veřejně při jednání Sněmovny dotazovali, proč na inauguraci nejsou zváni někteří rektoři, hejtmani a europoslanci. Předseda Sněmovny Vondráček je nakonec až poté a pouhý den před konáním inaugurace začal zvát. „Smuteční atmosféru umocňuje nepřijatelný projev osobní animozity, který znemožnil pozvat některé rektory, hejtmany a europoslance. V Poslanecké sněmovně jsem se proto už dříve ohradil proti tomu, že její předseda Vondráček původně nepozval některé rektory na čtvrteční schůzi obou komor ke slibu prezidenta republiky. Pravomoc vůči této schůzi má Sněmovna. Proto jsem protestoval proti tomu, aby naše pozvání určovali Mynář s Ovčáčkem,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 8. března 2018