MPSV k novele zákona o platu představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců

Návrh novely zákona, který bude na svém zítřejším zasedání projednávat vláda, reaguje na nález Ústavního soudu, který snížení platů představitelů státní moci a soudů označil ve svém nálezu jako příliš razantní.

18. 7. 2012

Tato vláda prostřednictvím MPSV původně přijala dnes stále ještě platnou legislativu, podle které došlo ke snížení platové základny na 2,5 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře oproti původně platnému 3násobku. „Toto snížení jsem považoval za adekvátní a osobně skutečně nemám potřebu na něm nic měnit, vždyť jsem byl předkladatelem tohoto návrhu. Nicméně rozhodnutí ústavního soudu respektovat musím," vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

• Předkládaný návrh MPSV je připraven a předkládán na základě nálezu Ústavního soudu, který platovou základnu označil za příliš sníženou. Předchozí úprava této vlády ji totiž snížila z původně 3násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na dnes platný 2,5násobek.

• Ministr práce předpokládá u tohoto bodu jednání vlády obsáhlou diskuzi – navrhuje kompromisní řešení, kdy se nevrací k původnímu 3násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za uplynulý kalendářní rok jako výchozí platové základně, ale navrhuje 2,7násobek.

• Ústavní soud poukazuje mj. na nepřiměřeně nízké zabezpečení soudců Ústavního soudu, u kterých se postupuje shodně jako u ostatních představitelů státní moci. MPSV muselo na nález ÚS reagovat a ve svém návrhu vyhovuje názoru ÚS o vhodnosti zachování principů stejné platové základny (a určených koeficientů) pro představitele státní moci a soudů.

Viktorie Plívová
tisková mluvčí MPSV

V Praze 18. 7. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme