Markéta Pekarová Adamová zahájila veřejné slyšení na téma ruských válečných zločinů na Ukrajině

20. 10. 2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala k ustavení zvláštního mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Věří, že nejen Česko, ale i další země budou usilovat o totéž. Řekla to na dnešním veřejném slyšení na téma ruských válečných zločinů a porušování lidských práv na Ukrajině.

„Mapování a informace o válečných zločinech jsou zásadní, protože dříve či později musí dojít k potrestání viníků. A v této souvislosti chci podpořit a vyzvat k tomu, aby byl ustanovený ad hoc mezinárodní trestní tribunál pro zločiny agrese na Ukrajině,“ řekla předsedkyně dolní komory. „Věřím, že nejenom Česká republika, ale i ostatní civilizované země nejenom v Evropě budou přesně o totéž usilovat,“ poznamenala předsedkyně Pekarová Adamová. Na veřejném slyšení vystoupily také ukrajinské lidskoprávní expertky.

Vznik mezinárodního trestního tribunálu je podle Daryny Pidhorné z ukrajinského regionálního centra pro lidská práva významná otázka. Míní, že v Evropě musí být tribunál pro projednání a potrestání ruských válečných zločinů ustaven.

Pidhorná mluvila ve Sněmovně například o deportacích ukrajinského obyvatelstva včetně dětí do Ruska, což podle ní nese známky genocidy. „Nemáme záznamy, kde ty děti jsou,“ uvedla. Marija Suljalinová z centra občanského vzdělávání Almenda zaměřila své vystoupení na vzdělávání ukrajinských dětí na okupovaných územích. Rusko podle ní využívá vzdělávání k tomu, aby tyto děti militarizovalo, a k tomu, aby se podílely na ruské propagandě. Označilo to za snahu o zničení ukrajinské identity.

Předsedkyně dolní komory v úvodním projevu uvedla, že přibývají další útoky na civilisty, bombardována je nejen infrastruktura, ale také školy či školky, v nichž jsou přítomny děti. Podle ní všechny tyto věci lidé vidí ve zpravodajství, někteří se ale stávají trochu laxními, neboť si na válku začali zvykat. „Považuji za jedno z velkých nebezpečí, abychom si začali zvykat na tyto věci a měli pocit, že se to odehrává někde daleko a nás se to netýká,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme