× Pohněme s tím. Společně!

Laudát: Sledování politiků je zcela nepřijatelné

1. 10. 2010

Stanovisko TOP 09 Praha ke kauze sledování komunálních politiků Prahy 11

V souvislosti s odhaleními deníku MF Dnes o sledování politiků jsme zaznamenali pokus zástupců ODS shodit vinu na TOP 09 Praha. Zásadně se distancujeme od tvrzení politiků ODS Prahy 11 o možném zapojení členů TOP 09 do této kauzy. Praktiky sledování politiků a shánění osobních údajů o nich a jejich příbuzných považujeme za zcela nepřijatelné. V pražské TOP 09 platí pravidlo, že jakákoli naše činnost končí před prahem politikova domu. Jinými slovy, nikdo z našich členů nesmí získávat, využívat či jakkoli zneužívat informace a data z osobního života druhých.

Kauzu sledování lidí z radnice Prahy 11 považujeme za vnitřní záležitost ODS a případně agentury ABL. Je absurdní, aby kauzu iniciovali lidé, kteří jsou podle indicií deníku MF Dnes sami sledovanými. Ztotožňujeme se s požadavkem premiéra Nečase na rychlé a spravedlivé vyšetření celé záležitosti. Současně ho však upozorňujeme na skutečnost, že je proti nám v Praze vedena negativní kampaň, která vyznívá ve prospěch ODS. Počínání politiků ODS na radnici Prahy 11 považujeme za alarmující a na řadu zdejších podivných praktik již delší dobu upozorňujeme. Při tom však pracujeme výhradně s veřejně dostupnými zdroji. Pokud chce premiér Nečas rychlou nápravu poměrů v pražské organizaci své strany, měla by se ODS pražských kmotrů co nejrychleji zbavit. Místo toho pražská organizace ODS vylepšuje svůj obraz nastrčenými „novými tvářemi“.

František Laudát
předseda TOP 09 Praha