Laudát: Johnova nařčení jsou lichá

6. 5. 2010

Předseda Věcí veřejných na mě ve včerejších Otázkách Václava Moravce Speciál ostře zaútočil. Radek John doslova řekl: „Tajnou dohodou pana Laudáta, nyní výrazné postavy TOP 09, a pana Béma se Jančík stal opět starostou." Proti tomu se musím důrazně ohradit.

Předně se nejednalo o žádnou tajnou dohodu, protože ihned po jejím podepsání byla zveřejněna na internetu (nyní je k nalezení třeba zde) a komentovala ji mnohá média. Důležité je dodat, že tuto smlouvu schválilo téměř 100 % delegátů na stranickém sněmu ODS Prahy 5. Této dohodě předcházelo zrušení řádně sestavené kandidátky na smíchovskou radnici po nátlaku kompletního širšího vedení pražské ODS. Tehdy již bylo jasné a další budoucnost to potvrdila, že vedení pražské i republikové ODS bylo odhodláno držet Milana Jančíka za jakoukoli cenu. Na tato fakta jsme upozorňovali v podáních republikovému smírčímu výboru ODS. Ten však naše podněty nereflektoval a vycházel vstříc potřebám Milana Jančíka.

Podpisu smlouvy předcházelo celonočním jednání, které svolal Pavel Bém. Byl jsem ochotný pro odchod Jančíka z politiky udělat cokoli. Nabídl jsem i svou rezignaci na všechny funkce. To však nebylo akceptováno. Proto byla tato dohoda již posledním zoufalým pokusem, jak dostat rozumné zástupce ODS do zastupitelstva, aby se tam pokusili situaci řešit. Součástí dohody bylo i to, že to bude pro Jančíka poslední funkční období a že poté již kandidovat nebude. Tento poslední pokus však zhatil dnešní místostarosta Petr Horák, který těsně před volbou starosty otočil a začal podporovat Milana Jančíka. Po opakovaných neúspěšných volbách se ČSSD rozhodla, že Milana Jančíka také podpoří a tím došlo k jeho zvolení.

Veřejnost by měla vědět, že naposledy jsem byl na Praze 5 zastupitelem v roce 2002 v éře starosty a dnešního senátora Miroslava Škalouda. Jak vidno, Radek John je zkušený demagog, který ví, jak informace překroutit, aby se mu to právě hodilo. A to může být hodně nebezpečné.

František Laudát
předseda TOP 09 Praha
V Praze 6. května 2010
Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme