Koalice SPOLU definovala 6 kroků, které by měla vláda splnit, pokud chce hledat podporu nouzovému stavu

8. 2. 2021

Sněmovna bude jednat ve čtvrtek o prodloužení nouzového stavu. Koalice SPOLU ODS, KDU-ČSL, TOP 09 konstatuje, že stojíme na křižovatce. Jde nám v první řadě o ochranu zdraví a životů lidí. Buď budou poslanci jenom nadále pokračovat v prodlužování restrikcí a nouzového stavu, nebo vláda přistoupí také k sérii rozumných rozhodnutí, které navrhujeme:

  1. Žádáme postupné uvolňování škol. Žáci a studenti jsou doma už bezmála rok a je potřeba najít cestu, jak umožnit jejich návrat do škol.
    • V první fázi by mělo dojít k otevření prvního stupně ZŠ, 9. tříd a maturitních a závěrečných ročníků SŠ. Měla by být umožněna praktická výuka na odborných školách (i v omezených skupinách) a výuka na ZUŠ ve formátu 1 učitel a 1 žák.
    • Vláda by měla pro všechny pedagogy v otevíraných školách okamžitě zajistit respirátory FFP2.
    • Vláda musí zajistit šetrné antigenní testy pro plošné testování žáků – za ty nepovažujeme výtěr z nosohltanu, ale jednoduchou formou proveditelné běžně při příchodu do školy (z nosu či ze slin), abychom omezili riziko šíření koronaviru na školách.
    • Pedagogové by měli být očkováni prioritně z důvodu veřejného zájmu udržení prezenčního vzdělávání.
  1. Pro záchranu firem a zachování pracovních míst chceme přijetí odškodňovacího zákona, který pokryje 100 % fixních nákladů. Tak se uleví živnostníkům, podnikatelům a jejich zaměstnancům, na které dopadla vládní opatření.
  1. Odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů sociálního pojištění pro malé firmy (obnovení programu Antivirus C) bylo jednou z nejúspěšnějších pomocí podnikatelům a živnostníkům a tato podpora ekonomickému sektoru by měla být obnovena.
  1. Vláda má předložit krizovou legislativu a pandemický zákon v přijatelné podobě, který umožní ukončení nekonečného prodlužování nouzového stavu a umožní vládě potřebné fungování při řešení pandemie.
  1. Do doby přijetí krizového zákona žádáme vládu, aby předložila konkrétní seznam požadavků, ke kterým potřebuje nouzový stav.
  1. Očkování a testování
    • Je potřeba vyřešit distribuci vakcín (viz víkendové uložení dávek Moderny ve skladech, místo aby směřovala k využití).
    • Vybudovat robustní registrační systém, který bude schopen zvládnout registrace milionů lidí, na které se snad brzy dostane a také „vychytat“ nedostatky ohledně vyhledávání vhodného místa s nejbližším termínem, reakce na případné výpadky dodávek, aby lidé o termín jednoduše nepřišli.
    • Mimo zájem by neměly zůstat také dostupnost dat o množství dávek, kolik kdy doputuje (aby očkovací místa mohla plánovat první a druhé dávky), ale také smlouvy (vakcíny, distribuce) pro zajištění transparentnosti.
    • Podmínkou návratu do co nejnormálnějšího života a otevření ekonomiky, ale i volnočasových aktivit je masivní testování.

Naše koalice SPOLU je připravena diskutovat o těchto návrzích s premiérem před jednáním o prodloužení nouzového stavu. Máme zájem, aby vláda mohla účinně čelit pandemii, a rozumná rozhodnutí podpoříme tak, jako to děláme už téměř rok. Ale také nehodláme přihlížet nečinnosti a bezradnosti.

Pokud vláda nevyslechne a nesplní rozumné požadavky občanů, které zastupujeme a kteří se na nás obrací, tak těžko může očekávat podporu nouzového stavu.

Petr Fiala
předseda ODS

Marian Jurečka
předseda KDU-ČSL

Markéta Pekarová Adamová
předsedkyně TOP 09

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme