Jiří Pospíšil oslovil Evropskou komisi kvůli kauze Huawei

30. 1. 2019

„Jsem toho názoru, že se nejedná jen o problém České republiky, ale o problém celoevropský. Evropské orgány by se jím měly zabývat,“ říká Jiří Pospíšil.

Interpelace odkazuje na bezpečnostní zprávu, kterou v prosinci vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Zpráva varuje před užíváním elektronických zařízení čínských společností Huawei Technologies Co., Ltd. A ZTE Corporation.

Podle NÚKIB představují hrozbu v oblasti kybernetické bezpečnosti. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, která po soukromých firmách vyžaduje součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž se lze oprávněně domnívat, že zařízení vyrobená těmito firmami mohou sbírat v cizích zemích data, která pak posílají zpět do Číny.

Položeny tři otázky

Evropské komisi byly v interpelaci položeny tři otázky, a to jak vnímá popsanou hrozbu, zda se mohou rizika týkat i dalších společností a zda byla taková rizika zohledněna i v souvislosti se vznikem tzv. obecného nařízení o ochraně osobních údajů GDPR.

LENKA BRANDTOVÁ, TISKOVÁ MLUVČÍ TOP 09

Témata: EU