Husák: ČTÚ neudělal maximum

Český telekomunikační úřad dnes oznámí oficiální podmínky aukce na kmitočty pro vysokorychlostní mobilní internet 4. generace (4G). Podle poslance Jana Husáka ale podmínky aukce navržené ČTÚ slouží víc stávajícím mobilním operátorům než lidem. Úředníci neudělali maximum, rozvoj internetu to brzdí, řekl Husák.

12. 7. 2012

„Podmínky aukce tak, jak je nastavili úředníci, jsou nevýhodné pro občany. Operátory absolutně nenutí snížit vysoké ceny ani více investovat a naopak jim umožní odvézt peníze českých zákazníků do zahraničí,“ kritizuje poslanec Jan Husák (TOP 09), předseda sněmovního Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

1. ČTÚ umožnil stávajícím operátorům odložit investice o dalších 5 let
ČTÚ schválil, že si stávající operátoři mohou 5 let benevolentně započítávat dosavadní služby 3G jako vysokorychlostní. To operátorům umožňuje nespěchat s investicemi do služeb 4G. „Operátoři postaví do dvou let jen několik nových základnových stanic vysokorychlostního internetu 4G na venkově, kde dosud pokrytí neexistuje, a obyvatelé měst se budou muset spokojit až do roku 2018 se starým internetem 3G,“ vysvětluje Husák nelogické rozhodnutí ČTÚ. Stávající operátoři nemají ani po 10 letech dobudováno pokrytí 3G a ustanovením benevolentních podmínek jim Úřad dovolil zpozdit i budování 4G o další roky. Všichni tři čeští operátoři slíbili, že internetem 3G pokryjí maximálně 80-85 procent obyvatel (tedy cca 30-40 procentech pokrytí území), což po 10 letech není hotovo a Česko má horší pokrytí než chudší a hornatější Rumunsko.

2. Peníze českých zákazníků určené na investice v ČR opět zbytečně odtečou do zahraničí.
Z výročních zpráv mobilních operátorů je možné vyčíst, že čeští operátoři mají nadprůměrné marže z českých zákazníků, ale podprůměrné investice do infrastruktury v Česku,“ říká poslanec Husák. Od svého vstupu na trh zde Telefónica CR investovala o 30 procent méně, než je průměr celé skupiny Telefónica Group, a český T - Mobile za stejné období o třetinu méně, než jeho mateřská Deutsche Telekom. Ročně tak z České republiky zbytečně odtečou desítky miliard, které by se zde mohly investovat.

3. ČTÚ by měl oznámit podmínky pro nového operátora, jinak se nikdo nový nepřihlásí.
Případný nový operátor to bude mít mezi stávajícími velmi těžké, a proto mu ČTÚ musí zajistit takové podmínky, aby vůbec mohl fungovat. „Aktivity nového operátora na našem území by konečně vedly k rozhýbání zamrzlého trhu s mobilními službami a k snížení vysokých cen za volání,“ konstatuje Jan Husák. Podmínky aukce mohou uložit stávajícím operátorům např. povinnost národního roamingu nebo povinnost velkoobchodní nabídky. „Jak se ale bude fakticky vynucovat u stávajících operátorů „nadstandardní“ podmínky pro nového hráče není jasné. ČTÚ by to měl postupy co nejdříve oznámit, jinak nového operátora nenaláká“, dodal Husák.

4. Vláda ČR podporuje liberalizaci telekomunikačního trhu, zodpovědnost je plně na ČTÚ.
I přes nechuť ČTÚ vláda přinutila předsedu Rady ČTÚ Pavla Dvořáka, aby zatraktivnil podmínky pro vstup nového operátora alespoň tím, že je pro něj vyhrazeno více frekvencí v pásmu 1800 MHz. „Ekonomičtí ministři Miroslav Kalousek a Martin Kuba s plnou podporou premiéra jasně dali panu Dvořákovi najevo, jak je rozhýbání telekomunikačního trhu důležitý pro další příznivý rozvoj ekonomiky České republiky. V případě, že se aukce nepovede, nikdo nový nic nevydraží, a nebude tak šance k rozhýbání trhu, tak bude muset dojít k výměně vedení ČTÚ,“ dodal Husák.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

V Praze 12. 7. 2012

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme