Husák: ČTÚ má poslední šanci, jak snížit ceny za mobilní volání a internet

Vyjádření poslance Jana Husáka

Poslanec Jan Husák podal své připomínky k navržené aukci na kmitočty po analogovém televizním vysílání. tyto kmitočty mají sloužit pro vysokorychlostní mobilní internet 4. generace (4G). dle husáka však podmínky aukce navržené čtú mnohdy odporují vlastním cílům aukce nebo dokonce „nahrávají“ do karet stavajícím mobilním operátorům. husák čtu vyzývá, aby podmínky aukce zatraktivnil pro vstup nového mobilního operátora. díky novému hráči by došlo k zostření konkurence a ceny za mobilní volání by mohly klesnout více jak o 50%.

14. 5. 2012

Jedině zvýšením konkurence dojde ke snížení cen za mobilní volání a internet.
V pátek 11.5.2012 skončila lhůta veřejné konzultace k podmínkám aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání. Kmitočty by po vydražení měly sloužit pro vysokorychlostní internet 4G, který občanům a firmám bude poskytovat dosud nevídané rychlosti internetového přenosu. „Jako předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl pokládám za povinnost účastnit se veřejné konzultace k návrhu podmínek aukce, která ovlivní cenu a kvalitu služeb internetu na dalších 15 let, říká poslanec Jan Husák. Cílem mých připomínek je, aby se na zatuchlém telekomunikačním rybníku objevila „nová štika“, která ty dosavadní „přežrané lenivé kapry“ prožene – jinými slovy zostří se konkurenční boj, a jedině tak dojde ke snížení za mobilní služby i více jak o 50%“, vysvětluje Husák

Podmínky nastavené ČTÚ nahrávají dosavadním operátorům a nového hráče nepřilákají.
„Ve výsledku nebude českému zákazníkovi špičková technologie vysokorychlostního internetu LTE k dlouhodobému užitku, protože nejvyšší přidělenou měsíční kapacitu nabízenou operátory vyčerpá za několik hodin či dnů a po zbytek měsíce bude mít vysokorychlostní internet operátorem „přiškrcen“ – a navíc bude pravděpodobně opět předražený“, popisuje Husák nelogičnost návrhů ČTÚ. Úřad totiž navrhl, aby si stávající operátoři mohli po dobu 5 let benevolentně započítávat i své dosavadní služby 3G za vysokorychlostní, což by operátorům umožnilo opět nespěchat s investicemi. „Operátoři nemají ani po 10 letech dobudováno pokrytí 3G a zachováním benevolentního ustanovení by jim Úřad dovolil zpozdit i budování 4G opět o několik let,“ doplňuje Husák. ČTÚ už také několik měsíců deklaruje, že hledá nového operátora, ale prý neúspěšně. Navržené podmínky aukce ze strany ČTÚ však dle Husáka pro nového investora atraktivní nejsou.  „Musí být vytvořeny takové atraktivní podmínky, aby nový operátor přišel „sám“ – nalákán těmito podmínkami. Obávám se, že oslovování telekomunikačních firem a nabízení „neatraktivního zboží“ nepovede k žádnému výsledku a žádný nový operátor zde nakonec investovat nebude“, říká Husák.

Pokud ČTÚ aukci pokazí a aukce nenaplní své cíle, budu apelovat i na personální obměnu vedení.
Husák považuje ČTÚ za viníka zodpovědného za dnešní neutěšený stav konkurenčního prostředí českého telekomunikačního trhu - vysoké ceny za mobilní služby, horší služby a servis pro zákazníky. Jako důkaz představil Husák v září 2011 srovnání cen za mobilní služby na českém, rakouském, polském a slovenském trhu. České ceny byly nejvyšší ze všech.  „Pokud aukce nějakým způsobem nenaplní cíle aukce - zejména se nezlepší konkurenční prostředí - což ve svém důsledku bude znamenat zlepšení služeb a lepší technologie za dostupné ceny, budu apelovat na celkové přehodnocení role a dosavadního působení ČTÚ, včetně personální obměny vedení, zdůrazňuje Husák.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

V Praze 14. 5. 2012

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme