Evropské instituce musí podat Británii pomocnou ruku

16. 1. 2019

Britský parlament včera odmítl návrh dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií, která měla upravit jejich vztahy po 29. březnu 2019, kdy má Británie osmadvacítku opustit. Zřetelně se tak přiblížila možnost tvrdého brexitu, odchodu UK bez jakýchkoli smluvních ujednání.

„Tvrdému brexitu se musíme stůj, co stůj vyhnout, jeho ekonomické a sociální dopady by se závažným způsobem dotkly doslova každého Evropana, ekonomik členských států, zaměstnanců, českých firem,“říká předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil a dodává: „Unijní instituce by proto měly Británii, která se zmítá ve vnitropolitické krizi, podat pomocnou ruku, je to nepochybně priorita i našeho národního zájmu.“

„Na dnešním zasedání frakce Evropské lidové strany navrhneme, aby evropské instituce zaujaly co nejvstřícnější postoj k případné žádosti britské vlády o odklad vystoupení. Je to prakticky jediná možnost, jak se vyhnout tvrdému brexitu, který by se dotkl také každého Čecha,“ vysvětluje europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

 

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme