Dvojí kvalitu potravin nelze tolerovat. Česká vláda selhala

17. 4. 2019

Evropský parlament ve Štrasburku bude dnes po poledni rozhodovat o zákazu dvojí kvality potravin. Jedinou šancí, jak šizené potraviny skutečně dostat z pultů českých obchodů, je přijetí pozměňovacího návrhu skupiny europoslanců, který spolupodepsal i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09/EPP).

„Pozměňovací návrh nekalou praktiku dvojí kvality potravin jednoznačně zakazuje a vytváří předpoklad pro to, aby šizené potraviny skutečně zmizely z pultů a regálů našich obchodů. V EU nesmí existovat spotřebitelé první a druhé kategorie. Týká se to nejen potravin, ale i dalšího spotřebního zboží,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Větší šanci na úspěch má ale návrh, který vzešel z trialogu, a který nepochopitelně podpořila i česká vláda na půdě Rady Evropské unie. Řada europoslanců z východní i západní Evropy podobu tohoto návrhu kritizuje a varuje, že kýženou změnu nepřinese.

“Návrh, který podpořila i česká vláda, je pro mě zklamáním. Obávám se, že zákaz dvojí kvality potravin nepřinese. Vágní definice návrhu v praxi povede jen k tomu, že si bohaté firmy budou najímat právníky, aby našly cestu, jak nekvalitní zboží ve východní Evropě prodávat dál. Česká vláda svým postojem zradila vlastní občany a otevřela zadní vrátka nadnárodním výrobcům, kteří budou moci v této nekalé obchodní praktice pokračovat,“ uvádí Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme