Czernin: Podáváme ústavní stížnost, vládní zákony o nájemném jsou protiústavní

30. 4. 2020

Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin získal potřebný počet podpisů a podává za skupinu senátorů ústavní stížnost proti zákonům o nájemném. Tyto zákony byly přijaté ve stavu legislativní nouze a přenáší odpovědnost pouze na majitele nemovitostí. Ústavní stížnost podpořili senátoři napříč kluby STAN+TOP 09, ODS, KDU-ČSL a SEN21.

„Domnívám se, že zákony, které napadáme, jsou protiústavní. Jednak proto, že stát naprosto rezignuje na svou ústavní povinnost poskytnout zasaženým osobám (nájemcům) účinnou pomoc. Zadruhé proto, že pronajímatelům omezuje vlastnické právo bez náhrady. To jsou povinnosti, které vyplývají z Listiny práv a svobod a jsou pro stát naprosto závazné,“ říká senátor Tomáš Czernin.

„Dlouho jsem doufal, že naše námitky vládní poslanci pečlivě zváží a svůj postoj přehodnotí. Bohužel k tomu nedošlo, proto přicházíme s ústavní stížností jako s posledním instrumentem, který může zabránit spuštění nespravedlivého řetězového efektu. Chceme tak chránit nájemníky, kterým by měl stát pomoci přímo, například konkrétní dávkou, nebo garancí dlužného nájemného, jak navrhovala TOP 09. Rovněž chráníme pronajímatele, kteří by bez náhrady byli uvrženi do finančních problémů. V neposlední řadě chráníme také stát před smrští oprávněných žalob ze strany pronajímatelů. V každém případě je naše povinnost zajistit ústavnost zákonů, což tímto krokem děláme,“ dodává první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Místopředseda Senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra potvrzuje, že Czerninova stížnost má širší podporu: „My se určitě připojíme. Zároveň jsme připravili další ústavní stížnost týkající se zastropování nájmů.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme