× Pojďte do toho s námi.

AntiCovid tým navrhuje dobrovolné plně hrazené očkování, přednostní očkování pro učitele a přepracování systému PES

26. 11. 2020

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 před týdnem vytvořily společný AntiCovid tým. Jeho členové se shodli na prvních společných návrzích pro řešení současné krize.

• Dobrovolné očkování
    • Stát musí nabídnout dobrovolné plně hrazené očkování. Již nyní by mělo Ministerstvo zdravotnictví spustit skrze síť praktických lékařů možnost registrace na očkování, podobně jako při očkování na chřipku. Je nutné jasně definovat, že očkované osoby se nebudou muset dále testovat a nebudou muset jít do karantény v případě kontaktu s COVID pozitivním člověkem. Samozřejmostí je očkovací priorita pro rizikové skupiny.
  • Trasování a testování do 24 hodin
    • V současné době zaznamenáváme opět pokles objemu trasování a testování. Cílem musí být vytrasovat a otestovat všechny osoby do 24 hodin. Navrhujeme, aby se vytrasovaní mohli na testy objednat i bez žádanky a ta by jim byla vystavena přímo v odběrovém centru. Tím by se snížila administrativa a urychlil celý proces.
  • Přednostní očkování pro učitele
    • Apelujeme na ministerstva zdravotnictví a školství, aby učitelé byli společně se zdravotníky a dalšími rizikovými skupinami zařazeni do první vlny očkování a mohli být přednostně dobrovolně očkováni. Považujeme tento postup za nezbytnou prevenci, aby při třetí vlně nemusela být omezena výuka tak drastickým způsobem jako nyní. Ministerstvo zdravotnictví musí vypracovat jasný plán očkování, který bude definovat rizikové skupiny.
  • Úprava systému PES – stupně bez nouzového stavu
    • Požadujeme úpravu systému PES, aby minimálně stupeň 1, ideálně i stupeň 2 nevyžadoval nouzový stav. U stupně 1 se počítá s tím, že nastane v případě indexu rizik 0–10. Index rizik ale nemůže dosáhnout hodnot mínusových. Kdyby tedy v celé zemi nebyl ani jeden nakažený pacient, pak bude index rizik 0. To ale dle systému PES stále znamená stupeň 1 a tím pádem nouzový stav.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: