Albertov musí zůstat 17. listopadu studentům, Velehrad věřícím

26. 11. 2015

Významná pamětní místa by měla zůstat v den souvisejících státních svátků k dispozici občanům, kteří si právě na nich chtějí svátek připomenout. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové navrhují změnu shromažďovacího zákona, která zabrání zneužití těchto míst.

Návrh zamezí situaci, která se stala minulý týden na pražském Albertově. Tam vysokoškoláci nemohli přijít na Mezinárodní den studenstva k památníku jen proto, že si celý prostor právě na tento den zadala soukromá osoba, aby uspořádala mítink podporovatelů Bloku proti islámu a prezidenta Zemana.

„Nikdy nás nenapadlo, že bychom něco takového navrhovali do právního řádu. Zákon není potřeba tam, kde je samozřejmostí elementární slušné chování. Pan prezident bohužel posunul své chápání slušného chování na takovou hranici, kdy je zapotřebí i tato novela zákona,“ řekl předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zákon by se pak vztahoval k těmto státním svátkům a místům:

5.7.      Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje - Velehrad,

6.7.      Den upálení mistra Jana Husa - Husinec,

28.9.     Den české státnosti- Stará Boleslav,

17.11.   Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva - Praha, Národní třída a Albertov.

„Navrhujeme, aby se na vymezených místech a v určených datech mohla shromáždění občanů konat pouze za účelem oslavy a připomínky daného státního svátku. Pokud by oznámený účel shromáždění byl s tímto v rozporu, mohl by je příslušný úřad zakázat,“ uvedl poslanec TOP 09 a člen ústavně právního výboru Martin Plíšek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 26. listopadu 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme