25. únor bude i dnem mezinárodní hanby pro Prahu

25. 2. 2016

Předsedové Babiš (ANO), Fiala (ODS), Filip (KSČM), Sobotka (ČSSD) ponesou svoji historickou odpovědnost za hanbu, kterou jejich zastupitelé v hlavním městě Praze dnes svému městu způsobili.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes schválilo text dohody o navázání vztahů sesterských měst mezi Pekingem a hlavním městem Prahou. Přes odpor demokratických sil prosadili zastupitelé za ANO, KSČM, ČSSD a ODS článek, který zavazuje hlavní město Prahu uznávat Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území. Veškeré kompetence v zahraniční politice svěřuje Ústava ČR Vládě České republiky. Neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům.

„Při veškerém přátelství je mi k smíchu pan poslanec Marek Benda, který v parlamentu léta předstírá přátelství k Tchaj-wanu, aby pak přihlížel, jak jeho kolegové z pražské ODS hlasují pro předloženou nestoudnost. Upřímně lituji svého kolegu Petra Fialu, který se ze všech sil snaží vytvořit obraz ‚nové‘ ODS, aby pak trpně musel přihlížet, že o reálných činech jeho strany ve skutečnosti rozhodují Rittig, Hrdlička a Udženija,“ uvedl na tiskové konferenci Miroslav Kalousek.

TOP 09 si vyhrazuje právo nerespektovat článek této smlouvy a její komunální zastupitelé se budou svobodně a na příslušné úrovni setkávat s představiteli Tchaj-wanu, kdykoliv to uznají za vhodné. 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Jiří Koubek, předseda pražské organizace TOP 09

Praha 25. února 2016   

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme