Niedermayer: Evropský parlament reaguje na obcházení daňové legislativy

2. 12. 2015

Výbor EP pro hospodářství a měnové záležitosti dnes schválil zprávu českého europoslance Luďka Niedermayera. „Každý rok se v Evropě dle odhadů nedaří vybrat řádově 50-150 miliard eur podnikových daní ze zisku. Rozdílnost daňových pravidel, odlišné režimy ve vztahu ke třetím zemím či konkrétní ‚neférové‘ daňové politiky, které některé země používají, umožňují zejména velkým nadnárodním firmám legálně snižovat daňovou platbu“, říká Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN).

Peníze, které tímto nepřijdou do státních rozpočtů, zaplatí ostatní daňoví poplatníci. Není to spravedlivé a navíc jsou tyto peníze často vybírány daněmi, které více omezují ekonomický růst (třeba zdaněním mezd).

Nemalá část těchto "chybějících peněz" by mohla být vybrána, pokud by země EU lépe koordinovaly své daňové politiky, rušily "škodlivá ustanovení" ve svých předpisech a společně postupovaly vůči třetím zemím. Návrh na takovýto opatření obsahuje "vlastní legislativní zpráva EP", jejímiž autory jsou europoslankyně Anneliese Doods a Luděk Niedermayer. Zpráva požaduje po Evropské komisi, aby předložila souhrn legislativních i nelegislativních opatření, která by měly stav zásadně změnit. Navrhované kroky jsou přitom v souladu s navrženým řešením na celosvětové úrovni (projekt BEPS vypracovaný dle zadání G20 pařížským OECD).

"Věřím, že EK během několika měsíců začne potřebné návrhy předkládat a že zástupci členských zemí, jejich souhlas je k jejich realizaci třeba, upřednostní dlouhodobý zájem před snahou zachovat dnešní, objektivně nezdůvodnitelný stav v této oblasti", říká Luděk Niedemayer.

Podstatnou součástí tohoto návrhu je zavedení společného daňového základu a konsolidace zisků. To v žádném případě nabrání zemím určit výši zdanění firem. Tento návrh je klíčový a nenahraditelný pro minimalizaci problému obcházení této daně v Unii. Navíc, sníží náklady pro formy působící ve více zemí na plnění daňové povinnosti.

"Jsem přesvědčen, že Česká republika by z realizace těchto opatření měla jasný prospěch. I přes to, že zdanění zisku firem je u nás poměrně nízké a daňový základ zřejmě poměrně úzký, přesto se nás problém převádění zisků do jiných zemí bezpochyby týká, a náš rozpočet tímto přichází o prostředky", říká Luděk Niedermayer.

Na dnešním jednání výboru pro hospodářství a měnové záležitosti zprávu podpořila většina 45 poslanců. Proti byli jen 3 a zdrželo se 10 členů výboru. Hlasování na plénu proběhne za 2 týdny.

Marek Hannibal

1. prosince 2015