Jaromír Štětina se stal místopředsedou podvýboru pro bezpečnost EP

25. 1. 2017

Poslanec Jaromír Štětina (TOP 09) byl dnes opětovně zvolen místopředsedou parlamentního podvýboru pro obranu a bezpečnost (SEDE). Poslanci Jaromíru Štětinovi vyjádřili důvěru již podruhé v tomto volebním období. Jde tak o další výrazný úspěch a prioritu české národní delegace v Evropské lidové straně.

„Jsem poctěn nominací a děkuji svým kolegům z české národní delegace. Oblast bezpečnosti v mezinárodních vztazích je dnes obzvláště důležitá a jako místopředseda podvýboru mohu lépe ovlivňovat tuto agendu v Evropském parlamentu," řekl po volbě Jaromír Štětina, který se zahraniční politikou zabývá po celou svou politickou kariéru.

„Jako prioritu našeho podvýboru vnímám, abychom nadále usilovali o vytvoření společné Evropské obranné unie. Tváří tvář bezpečnostním hrozbám a nejasné situaci na druhé straně Atlantiku je třeba, aby se Evropané rozhodli řešit svoji bezpečnost sami. Dále je nutné vzdorovat pokračující nepřátelské propagandě proti EU, kterou nám vyhlásila Ruská federace. Je třeba vytrvat a pokračovat v sankcích vůči Rusku, neboť mají smysl a plní svůj cíl. Také je nutné pomoci Ukrajině, našemu bezprostřednímu sousedovi. Pokud by měla krize na Ukrajině kulminovat, doplatí na to i Evropská unie,“ shrnul své priority Jaromír Štětina. „Do Evropského parlamentu jsem šel právě proto, abych se mohl podílet na zajištění bezpečnosti České republiky a celé Evropy, proto zásadně usiluji o zachování jednoty EU, která je i pro nás garantem míru,“ zdůrazňuje Jaromír Štětina.

Jaromír Štětina je v Evropském parlamentu členem Výboru pro zahraniční záležitosti a náhradníkem ve Výboru pro občanská práva, spravedlnost a vnitřní věci. Je zpravodajem svého poslaneckého klubu Evropské lidové strany pro Gruzii.

Marek Hannibal

Osobnosti: